Egyperces

2008.09.18. 20:53

Szenzációs mamutleletek Kozármislenynél

<p>Mamutok és őslovak maradványai kerültek elő a napokban a földből a Baranya megyei Kozármislenynél.</p>

Az épülő M6-os autópályán dolgozó markológép fordította ki a földből a jégkorszaki csontokat és fogakat. A tudósok negyed óra alatt több mint tíz maradványt találtak, ezért most feltárják az egész területet.

"Magyarországon, itt a Kárpát-medencében nem volt jéggel borított terület, viszont jégelőtéri, nagyon hideg, száraz, füves terület volt. Úgy kell elképzelni, mint egy mai tundrát. Ezen a klímán, érezte magát nagyon jól a mamut" - mondta Varga Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Földrajztörténeti Intézetének adjunktusa.

Az óriás méretű ormányos a jelenlegi Szaharától délre eső területeken fejlődött ki, egyes csoportjai elvándoroltak egészen Kelet-Szibériáig. A most megtalált leletek alapján már biztos, hogy Magyarországon is megfordultak.

A mamutcombcsontot egy markológép fordította ki a földből az M6-os autópálya építése közben. A munkás szólt a tudósoknak, akik azonnal a területre jöttek. 15 perc alatt találták meg a többi leletet. Azt mondják akár dögtemető is lehet a föld mélyben.

A szakemberek szerint egy patak összemoshatta a mamut és őslótetemeket, ezért valószínűleg még több száz maradványt találnak a területen.
· Hatalmas mamutcsontra leltek
· Mamutbébire bukkantak
· Miért van igényünk a szörnyekre?
· „Intimitások” az állatok világából „Intimitások” az állatok világából 2008.08.19.
· Megtalálták Bigfoot tetemét? 
· Mitikus lényt filmeztek le 
· Soha nem látott állat a parton 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!