Egyperces

2008.09.01. 16:01

Lódarazsak lepték el Baranya megyét

<p>Naponta riasztják a Baranya megyei tűzoltókat lakóházakhoz, amelyeket elleptek a lódarazsak.</p>

Az elmúlt két hónapban 63 ilyen riasztás volt a megyében. Ezek a rovarok hatalmasak, csípésük akár halálos is lehet. Tavaly a nyakán csípett meg egy lódarázs egy csurgói férfit, aki ebbe belehalt. Ebben az évben pedig egy védőruhába öltözött pécsi tűzoltót kellett allergiás tünetekkel kórházba szállítani egy csípés miatt.

Egy-egy házba több száz lódarázs telepszik be, általában a padlást lepik el. Legtöbb esetben a tűzoltókat hívják segítségül, nekik kell a fészket kiszedniük. A megpiszkált darazsak azonnal támadásba lendülnek, ellenük sprayvel védekeznek. A darászfészkekben általában több ezer kifejletlen példányt találnak a tűzoltók.

Ha nem szedik le, és nem semmisítik meg a fészket, a lárvák kikelnek. A lódarázs csípése rendkívül veszélyes, a tűzoltók is csak teljes védőfelszerelésben mehetnek a közelükbe. Egy pécsi tűzoltót idén mégis megcsípett egy lódarázs, a kesztyűje varrásánál támadta meg. Allergiás tünetekkel szállították kórházba. Ezért a megyei katasztrófavédelmi igazgató azt szeretné, hogy valamennyi tűzoltóautóban legyen darázscsípés elleni injekció. Ennek darabja 16 ezer forintba kerülne.

Az injekció adrenalintartalmú, és azonnal be kell adni. Csak ez mentheti meg az életét annak, aki allergás a csípésre - mondta el a Független Hírügynökségnek Adonyi Mária pullmonológus.

Az injekció a patikákban kapható. A szakemberek szerint egy ember szervezete élete során akár 1000 darázscsípést is képes elviselni, ha viszont valaki allergiás, akkor egy csípés halálos lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!