Egyperces

2008.06.20. 21:44

Gólyafiókákat gyűrűztek meg Baranyában

<p>Kölked - Összesen 160 gólyafiókát gyűrűztek meg pénteken Baranya megyében, Kölkeden és a közeli településeken.</p>

A madarászok még a kirepülés előtt egyedi jelölésű gyűrűvel látták el kis gólyákat. A jelölések távcső segítségével olvashatóak, így a szakemberek nyomon követhetik a madarak vándorlási útvonalát, pihenőhelyeit, párválasztási szokásaikat.

A fészkükben, csaknem húsz méter magasan gyűrűzték meg a madarakat a szakemberek, akiket egy emelőkosaras tűzoltó autóval vittek a magasba. A madarászok a gólyák lábára speciális műanyag gyűrűt raktak, amelyről lepereg a madár ürüléke, és távcsővel le lehet olvasni azokról az egyedi jelöléseket, gyűrűszámot. Ezzel tudják azonosítani a gólyákat - mondta a Független Hírügynökségnek Deme Tamás, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárgyűrűzője.

Molócz Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegység-vezetője példaként említette, hogy az egyik fekete gyűrűből 2004 óta 140-et tettek fel Kölked térségében, és ezekből hetet találtak meg később valamelyik madáron. A madárászok pénteken 27 településen összesen 160 gólyafiókára raktak fel gyűrűt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!