Egyperces

2008.05.20. 06:16

Négycsecsű kecske Nyírbogáton

<p>Nyírbogát - Gyere Sanyi, a kecske miatt hívnak! - hallottam a minap a telefonban, amikor kollégámtól megtudtam: különleges - négycsecsű - kecske él (és virul) Nyírbogáton. <dia width="900" height="700" alt="Négycsecsű kecske Nyírbogáton 2008.05.19."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/N_gycsecs__369__kecske_Ny_rbog_ton_2008_05_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Négycsecsű kecske Nyírbogáton 2008.05.19." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-kecske-nyirbogat-negycsecsu_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/kecske-nyirbogat-mix-negycsecsu.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Több sem kellett, felkerekedtem, és gondoltam: ezt a kecskét ismerje meg ország-világ, mert olyan kecske, akinek négy csecse van, és mind a négyből jön a tej, azt hiszem, nincsen még egy!

Éppen a kert végéről jöttek a bárányok, kecskék a tulajjal, Jebudenszky Sándorral, amikor megérkeztem. Kedvemért hozták előre két órával a fejést, hogy megmutathassam Önöknek: nem hazudunk! Ennek a kecskének tényleg "négyből jön"!

- Ősszel tölti a három évet ez a kecske - kezdte Jebudenszky Sándor. Soha nem akartam nagy ügyet csinálni belőle, hogy négy csecse van, de Zoli - egy utcabeli (a szerk.) - fellapozta a Kelet-Magyarországot, és hívta az ügyeletest, hogy elmesélje: Nyírbogáton különleges kecske "lakik"!

- Van olyan kecske, nem is egy, aminek négy csecse van, de azokban nincsen tej - folytatta a tulaj -, de ebben van (persze nem sok). Jó fejő, sok tejet ad, természetesen látszik, hogy nem kettő, hanem négy helyről jön a teje.

- Könnyű fejős, nem nehéz! Az ember alig teszi rá a kezét a kis csecsre, már jön is belőle a tej! Persze megvan a fejés fortélya: a két nagyból ki kell húzni a tejet, utána megfogja a kicsiket: így lehet csak kihúzni!

Persze, erre a praktikára nem sok kecske-gazdának lesz szüksége, az vitathatalan, mert ilyen négycsecsű kecske, aminek minden csecséből tej folyik, nincs mégegy!

Kapcsolódó cikkek:

  • Kecske és a négy gyerekecske
    Lujzi anya lett. A születés hetében, az elmúlt pénteken négy gidának adott életet. Merthogy Lujzi egy szemrevaló, hároméves kecskehölgy.

  • Apasági vizsgálat lesz Cápa Ibolyánál
    Kedden együtt örültünk a Nyíregyházi Állatpark új jövevényének, a kis fehérfoltú szirti cápának. Olvasóink kérdésére Varga Attilától érdeklődtünk az úgynevezett szűznemzésről.  

  • Négyes kecske-ikrek születtek
    Négyes kecske-ikrek születtek Kapuváron. A gidák két hete látták meg a napvilágot és azóta is szépen fejlődnek.

- Vékony Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!