Egyperces

2008.03.25. 16:29

Lelőttek egy jeladós kerecsensólymot

<p>A februárban jeladóval felszerelt Tamás névre keresztelt kerecsensólyom tetemét egy hónappal később a Hevesi síkon találtak meg.</p>

Gyanússá vált, hogy a jeladó már négy napja ugyanarról a helyről sugározta a jeleket. Sajnos azonban nem a jeladó esett le, mint ahogy azt korábban remélték. A, 2001-ben meggyűrűzött madarat egy nagy, lőtt sebbel az oldalán találták meg. A jelek szerint a lövés kis kaliberű puskából származik.

A jeladó feladata lett volna, hogy ivarérett sólymokról is szerezhessünk információkat, megismerhessünk területhasználati szokásait és ennek alapján pontosabb és hatékonyabb védelmi programot dolgozhassanak ki a szakemberek.

A kerecsensólyom-védelmi LIFE-projekt kiemelkedő jelentőségű része a madarak jeladóval történő felszerelése, nyomon követése. így a fokozottan védett madár pusztulásán túl a védelmi munkát ért kár is felbecsülhetetlen.

Az ügyben rendőrségi feljelentést tett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A fokozottan védett faj természetvédelmi értéke egymillió forint, lelövése bűncselekménynek minősül, és szabadságvesztéssel büntethető.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával az összes nemzeti parkunk, három magyar társadalmi szervezet és négy szlovák partner részvételével másfél éve zajlik egy nagyszabású védelmi program a globálisan veszélyeztettet és ezért fokozottan védett kerecsensólyom európai állományának védelme érdekében. A 4 évre tervezett program több mint 500 millió Ft-os költségeinek 75%-át az EU finanszírozza. A partnerek saját hozzájárulásán kívül támogatja még a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is.

A program keretében folynak a már hagyományosnak tekinthető védelmi akciók: költőládák kihelyezése, középfeszültségű vezetékek oszlopainak szigetelése, ürge visszatelepítés, gyűrűzés és monitoring.

A program részét képezik olyan, eddig még soha sem végzett akciók is, amelyeket a technika fejlődése és a jelentős EU támogatás tett lehetővé:

  1. A kerecsensólymok vonulásának és a vonulás során rájuk leselkedő veszélyeknek a vizsgálata. Ebből a célból összesen 43 fiatal madár kerül megjelölésre műholdas nyomkövetővel, 37 Magyarországon és 6 Szlovákiában. Az első 10 madárra a GPS-es adók tavaly kerültek fel. Ennek segítségével már is látjuk, hogy a vonulás során Líbia jelent egy komoly veszélyforrást, ahol Viki és Emese nevű madaraink odaérkezésük után azonnal eltűntek.
  2. A madarak élőhely használatának, zsákmány szerzésének és az ezzel összefüggő agrár támogatási rendszerek vizsgálata. Ebből a célból Magyarországon három 40 km2 mintaterületen folyik évente légifényképezés, és ezeken a területeken jelöltünk meg az idén februárban 1-1 felnőtt hím madarat. Ezek egyike volt a Hevesi-síkon március közepén lelőtt Tamás nevű madár.

Ez a bűncselekmény e-fokozottan védett madár állományán kívül, ebben az esetben a program egy fontos céljának megvalósítását is veszélyezteti.

Sajnálatos módon ez az eset - a GPS-es adónak köszönhetően – ráirányította a figyelmünket a lőfegyverekre, mint veszélyforrásra, amiről azt gondoltunk, hogy Magyarországon már a múlté. Ennek kapcsán nem zárhatjuk ki, hogy két korábban Magyarországon „eltűnt” jeladós madarunk is hasonló sorsra jutott. Ez pedig felveti a magyar vadásztársadalom felelősségét e fokozottan védett faj veszélyeztetésében.

Bővebb információ:

Projekt vezető: Fidlóczky József email: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!