Egyperces

2008.03.10. 13:07

Kihaltnak hitt törpevízió Libériában

<p>Londoni zoológusok kihaltnak hitt törpevízilovakat filmeztek le a nyugat-afrikai Libériában - adta hírül hétfőn a BBC közszolgálati rádió és tévé internetes oldala. <BR /></p>

A brit tudósoknak nagy szerencséjük volt, mert mindössze három nappal a munka elkezdése után sikerült rejtett kamerával lencsevégre kapniuk az állatokat. Pedig a törpevíziló a Föld egyik legrejtőzködőbb emlőse, és rendkívül ritkán látni a vadonban.

A törpevíziló - a nevének megfelelően - úgy néz ki, mint az ismert víziló kicsinyített mása. Libéria, Guinea és Sierra Leone erdeiben él, és becslések szerint háromezernél is kevesebb példány van már csak, mert az életteréül szolgáló erdők 90 százalékát kiirtották.

A brit kutatók azért is meglepődtek, mert Libériában két hosszú, véres polgárháború után gyakorlatilag minden vadon élő és házi állat eltűnt. Az 1989-ben, majd 1999-ben kirobbant harcok idején a kiéhezett menekültek és katonák szinte minden ehető állatot elpusztítottak.

További állatos cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!