Egyperces

2008.03.10. 13:16

Feltérképezik a pandák génkészletét

<p>Kína elhatározta, hogy külföldi tudósok közreműködésével feltérképezi az óriáspanda génkészletét. <BR /></p>

A tudományos vállalkozás fényt deríthet arra, hogy mi okozza a világ legveszélyeztetettebb állatának hírhedt szexuális lustaságát. A génállomány ismeretében könnyebben vehetik fel a küzdelmet a kihalás szélére jutott panda betegségeivel is.

A világon ez lesz az első eset, hogy egy állat géntérképét azért állítsák össze, hogy megmentsenek egy fajt a kipusztulástól - jelentette ki Oliver Ryder, a San Diegó-i állatkert egyik kutatója, aki részt vesz a vállalkozásban.

"Az óriáspanda az állatvédelem világszimbóluma, ezért megér egy ilyen erőfeszítést" - húzta alá az amerikai szakember a kínai Sencsenben a Nemzetközi Óriáspanda-génprojekt ünnepélyes megnyitóján.

A vállalkozás keretében fél év alatt tervezik meghatározni az óriáspanda génállományának a nagyját. A szakemberek elsősorban arra keresik a választ, hogyan alakult ki a panda különleges étrendje és viselkedése, ki akarják deríteni a pandapopuláció vándorlásának és elszigetelődésének történetét.

Az óriáspanda a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. Tavaly novemberi adatok szerint Kínában 239 példány élt fogságban, a vadon élő egyedek számát pedig 1500-ra teszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!