Helyi közélet

2008.09.13. 08:07

Keresztes viperákkal „küzd” Egyek

<p>Egyek – Kígyómarás esetén csak Debrecenben kaphatjuk meg az esetleg szükséges ellenszérumot.</p>

Keresztes vipera befogásához kellett Egyekre hívni Both Zoltánt, az országszerte ismert állatbefogót augusztus végén.

Mint a település polgármestere, Szincsák Ferenc elmondta, többen is láttak kígyókat a faluban. Az biztos, hogy egy közel fél méteres példányt sikerült elkapni.

Mint Both Zoltántól megtudtuk, ez is csoda volt, hiszen nagy területet kellett átnézni. Jelenleg még folynak az egyeztetések az egyeki önkormányzat és az állatbefogó között arról, hogy tüzetesen átvizsgálják a települést „kígyó szempontból”.
– Ezek az állatok az embertől távoli helyeket kedvelik, mint a szántóföldek, valamint a szemetes területeket, mert ott fordulnak elő gyakrabban rágcsálók – a viperák fő táplálékai – tájékoztatott Both Zoltán. Bár ezek az állatok Magyarországon őshonosak, s jellemzően az Északi-Középhegységben fordulnak elő gyakran, megyénkben sem ritkák.
– Nem kell pánikba esni, hiszen nem különösen veszélyes mérges kígyóról van szó, bár marása idősekre, legyengült szervezetű emberekre, gyerekekre, a méregre allergiás illetve állati fehérje-érzékenységben szenvedőkre nézve halálos kimenetelű is lehet – mondta Both Zoltán.

– Nem szabad piszkálni, elállni a menekülési útját, megpróbálni befogni, mert ezekben az esetekben az állat támadhat – figyelmeztetett a szakember. Ha mégis megtörténne a baj, akkor azonnal hívni kell a mentőket, akik már tudják, melyik intézménybe szállítsák a sérültet.
Szérum előtt vizsgálat
– Akik otthon mérgeskígyót tartanak, kötelezően tartaniuk kell a kígyófajtának megfelelő ellenszérumot is.

De ha megmarta őket az állat, nem adhatják be maguknak, hanem nekik is hívni kell a mentőt, mert a kígyómarás intezív ellátást igényel – magyarázta Both Zoltán. – A mentőtiszt sem adhatja be a szert, magával kell vinnie azt a kórházba. Ott pedig egy laborvizsgálat után döntik el, hogy szükséges-e egyáltalán beadni – magyarázta.
Vipera marás esetében a művelet elvégzésére a kígyómarástól számítva 72 óra áll rendelkezésre – tudtuk meg Kokovay Katalintól, a Hajdú-bihar megyei tisztiorvosi szolgálat főgyógyszerészétől.

 – Országszerte ki vannak jelölve azok az intézmények, melyeknek kötelezően tartaniuk kell ellenszérumot, megyénkben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum rendelkezik ilyen szérummal.
– Sem tavaly, sem idén nem kellett még szérumot felhasználnunk – tájékoztatott Trestyánszky Zoltán, a DEOEC főgyógyszerésze, aki azt is elmondta, jelenleg két adag áll rendelkezésükre, mely az eddigi statisztikai adatok alapján elendő, de ha szükséges, akkor azonnal tudnak rendelni a Hungaropharma budapesti sürgősségi készletéből, ahol mindig van tartalék.

Vipera marta meg a magyar fiút

Vipera mart meg egy kislányt

Bemászott a nőstény piton a férfi nadrágjába

Önként vállalt életveszély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában