Egy számítógép jobban ismer, mint az anyánk?

Akt.:
Egy számítógép jobban ismer, mint az anyánk?
© Illusztráció: Getty Images
Elég 250 like ahhoz, hogy bárkinél jobban kiismerjenek minket…

Ki ismer minket a legjobban? A családunk? A barátaink? A szerelmünk? A válasz ennél sokkal kiábrándítóbb, valószínűleg egy gép – derült ki egy friss, Facebook-lájkokat (tetszik) vizsgáló kutatásból.

E felmérés szerint ugyanis a számítógépek jobban meg tudják ítélni a személyiségünket, mint az emberek, ráadásul mindezt kizárólag a legnagyobb közösségi oldalon adott „tetszik” gomb nyomogatásunk alapján.

Michal Kosinksi amerikai professzor szerint, ennek hatalmas a jelentősége, hiszen a marketingkampányoktól a karrier-tanácsadókon át a politikai pártokig nagyon sokan profitálhatnak a kutatási eredményből.

Hogyan működik?

A kutatás bebizonyította, a számítógépek képesek arra, amire az emberek nem, hogy milliónyi apró információdarabkákból összeállítsanak egy képet anélkül, hogy részrehajlóak lennének. Az így kialakított személyes profil segítségével pedig nagyobb biztonsággal jósolható meg, hogy az adott ember mit, kit választ, s ebben a választásban mi(k) vagy ki(k) befolyásol(hat)ják.

A munkatársak kontra 10 like

A kutatás azonban nemcsak a lehetőségekre, de a kritikus pontokra is rávilágított, jelesül a tetszikeken keresztül kifürkészhetőek a legintimebb vágyaink, s nincs biztonságban a magánéletünk. – Az emberek bele se gondolnak, mennyi információt lehet kideríteni róluk ezen a nagyon egyszerű úton – mondta Kosinski. A számítógép 10 like-ból jobban meg tudja állapítani a személyiségünket, mint a munkatársaink. Hetven kell ahhoz, hogy jobban ismerjen, mint a barátaink, s elég 250 Facebook bejegyzésre adott like, hogy mindenkinél jobban ismerjen minket…

ÉKN-SZFÁ
hirdetés