Dobogós álmai vannak a magyar salakosoknak

Akt.:
Tabaka József (balra) és Magosi Norbert együtt, egymásért
Tabaka József (balra) és Magosi Norbert együtt, egymásért - © Fotó: Serdült Csaba
Debrecen – Főszerepben Grisa és csapata, a címvédő csehek, a rutinos lengyelek, illetve a mieink!

Az év hazai salakversenyét rendezik szombaton 16 órától a debreceni Gázvezeték utcai salakstadionban: a páros Európa-bajnoki döntőben hét nemzet, Csehország, Lengyelország, Oroszország, Németország, Lettország, Ausztria és Magyarország csapatai küzdenek a végső győzelemért. A fináléra két fő-, illetve egy tartalék versenyzőt nevezhettek a csapatok, ennek megfelelően a magyarokat Tabaka József, Magosi Norbert, illetve Tihanyi Sándor képviseli. A mezőny kiegyensúlyozottságát illetően egyértelmű, a mienktől bravúr kell, ha dobogóra szeretnének állni a viadal végén – ugyanis ez a cél.

Érdemes lesz odafigyelni a címvédő csehekre (Vaclav Milik, Eduard Krcmar, Zdenek Holub), az oroszokra (Grigorij Laguta és Vitalij Bjelouszov – Andrej Kudrjasov megsérült, ezért nem indul), a lengyelekre (Sebastian Ulamek, Damian Balinski, Dawid Lampart) és a németekre (Kai Huckenbeck, Tobias Busch, Valentin Grobauer), akik Tabakáékhoz hasonlóan, érmes álmokat dédelgetnek.

Egy kis történelem

A páros Európa-bajnoki küzdelmet 2004-ben hívták életre, a döntőnek Debrecen adott otthont. A versenyt Ales Dryml és Bohumil Brhel, azaz a csehek nyerték, a második hely sorsáról különfutamban döntött, ahol az orosz Renat Gafurov nyert, a lengyel Rafal Szombierski és Tihanyi Sándor előtt. A magyarok (Tihanyi, Magosi és Stefáni) végül negyedikek lettek.

A küzdelemsorozat eddigi 11 éve a csehek és a lengyelek dominanciáját hozta, előbbiek ötször, míg a polákok négyszer szereztek aranyérmet – egy-egy sikert Ukrajna és Németország könyvelhetett el.

A magyarok első ízben 2006-ban, a szlovéniai Lendván állhattak dobogóra, Magosi Norbert és Szatmári László a harmadik helyen végzett. Ezt a remek eredményt 2011-ben, a lengyelországi Pilában sikerült túlszárnyalni, amikor a Pawlicki testvérek és Hampel mögött a második helyet érdemelte ki a Magosi, Tabaka párosunk. Ez az ezüstérem azóta is a legjobb eredményünk ebben a sorozatban.

Változások

Az utolsó pillanatban változás állt be a startlistában. A lettek teljesen megváltoztatták a csapatukat, a daugavpilsi sztárok helyett Denis Zvoriginst és Olegs Mihajlovst küldik harcba. Az osztrákok is megnevezték azt a versenyzőt, aki a sérült Fritz Wallner helyett képviseli hazáját, aki nem más, mint Alexander Schaaf.

Edzés és verseny

A viadal napján, szombaton 10.30-tól rendezik a kötelező edzést, melyre a belépés díjtalan. A 16 órakor kezdődő versenyre a 14 éven aluli gyermekek számára ingyenes a belépés.

HBN–BN