Sport

2015.08.30. 21:52

Debreceni indulók a kerekesszékes vívó világbajnokságon

Debrecen - A c-PMD három kerekesszékes vívója képviseli Magyarországot az egri világbajnokságon.

Debrecen - A c-PMD három kerekesszékes vívója képviseli Magyarországot az egri világbajnokságon.

Szeptember 18. és 23. között Egerben rendezik meg a riói paralimpiai kvalifikációs kerekesszékes vívó-világbajnokságot. A megmérettetésen 32 ország 202 sportolója vesz részt, az erőpróbán 22 versenyszámot bonyolítanak le A, B és C sérültségi kategóriákban. Az A kategóriában versenyeznek a végtagsérültek, a B-ben a mozgássérültek, akik mindennapjaikat is kerekesszékben töltik, a C-ben az agy központi idegrendszerének sérülése miatt mozgáskoordinációs zavarokkal küzdők. A világbajnokság aranyérmesei közvetlenül kvalifikálják magukat a jövő évi nyári játékokra. A Debreceni Vívóklubból három versenyző indulhat a rangos erőpróbán Dr. Mező Boglárka, Göttlinger Dániel és Sáfrán Sándor személyében. Mindhárom vívó A kategóriában képviseli az országot, Mező és Sáfrán kardban, míg Göttlinger párbajtőrben méretteti meg magát.

– 2011-ben akadálymentesítettük a termet, így a klub hosszú idő után újra elindíthatta kerekesszékes vívóoktatását. Világbajnoki indulóink négy éve edzenek nálunk, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar kijutnak egy nemzetközi versenyre. A felkészítésükért Kovács Attila felel, aki összefogja a kerekesszékes vívást, a fizikai és mentális felkészítéseket tartja, a sport szakmai részével pedig Serra Solt, és Dávid László foglalkozik, előbbi a párbajtőrözőket, míg utóbbi a kardozóinkat oktatja – fogalmazott a klub ügyvezető igazgatója, Serra György, majd a világbajnokságról és a jövőről beszélt. – Azt már régóta tudtuk, hogy Boglárka kijutott erre a rangos tornára, azonban Dániel és Sándor kvalifikációja nemrégiben a kéthetes budapesti edzőtáborban, a kerethirdetéskor dőlt el. Eddig egy világkupán indultak mindhárman, ez lesz a második nemzetközi versenyük. A jövőre tekintve előreláthatólag Boglárkának és Dánielnek van esélye arra, hogy fél év múlva az olaszországi Európa-bajnokságon is bizonyíthassanak. Ezen kívül a klubunk tervezi, hogy a kerekesszékeseknek is lehetőséget biztosítunk arra, hogy a világkupa-sorozaton megmérettessék magukat – fogalmazott Serra György.

HBN-VL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!