Digitália

2023.04.21. 06:00

2 hónapja maradt, míg anyukája, ismerőse ingyen használhatja a Netflix-előfizetését

Annyi figyelmeztetés után a szigorítás komolyra fordult: a Netflix bejelentette, még ebben a negyedévben világszerte bevezeti a fizetős fiókmegosztást.

Forrás: Shutterstock

A hazánkban is népszerű streamingszolgáltató így próbálja elejét venni a széles körben népszerű trükközésnek, hogy az előfizetők ingyenesen osztogassák jelszavaikat a háztartásukon kívüli személyekkel.

A cég kasszáját károsan érintő gyakorlatot már felszámolták Kanadában, néhány európai és latin-amerikai országban.

A mostani bejelentés szerint lehet, hogy kevesebb, mint két hónapunk van hátra a családtagnak, barátnak kedvező jelszómegosztásra, mert a Netflix elkezd díjat szedni az otthonunkon kívüli felhasználóktól:

már június vége előtt előfordulhat, hogy ellehetetlenül a bejelentkezés kölcsönjelszóval.

Eredetileg ugyan a cég azt közölte, hogy már az első negyedévben leállítja az ingyenes jelszómegosztást, de a részvényesekhez intézett levelükben bejelentették, „eltolták az indulás időpontját”, hogy a szokott, sajátos fordulattal élve, „javítsák a tagok élményét”.

Először tavaly júliusban utaltak a jelszómegosztás visszaszorítására, amikor a több mint egy évtizedes szakadatlan növekedés után 200 ezer felhasználót veszítettek.

A streamingóriás szerint az illegális fiókmegosztásban világszerte több mint százmillió háztartás érintett, ami „aláássa a Netflix hosszú távú befektetési és fejlesztési képességeit”. Hozzátették, hogy „felismerték, a használati feltételek egyetlen háztartásra korlátozása kényelmetlen változás azon előfizetőiknek, akik jelenleg megosztják a fiókjukat”.

Ezért nekik a Netflix egyszerű, viszonylag olcsó megoldást fog kínálni: a potyázó felhasználót nem tiltják le, hanem felajánlanak számára egy, az alapszolgáltatás töredékébe (vélhetően harmadába) kerülő opciót, amivel jogszerű felhasználóvá válhat.

„A fizetős megosztás bevezetésével sok országban lehet majd külön fizetni, ha olyan személyekkel akarják megosztani a Netflixet, akikkel nem élnek együtt” – áll a részvényeseknek írt levélben.

„Az előfizetők átvihetik majd felhasználói profiljukat egy új fiókba” – tették hozzá.

A fizetős megosztást kezdetben Costa Ricában, Chilében és Peruban tesztelték: ott mintegy 2-3 dollárba kerül egy további tagfiók hozzáadása a háztartáson kívül élők számára.

A váltás mostanra Kanadára, Új-Zélandra, Spanyolországra és Portugáliára is kiterjedt, az extra fiók hozzáadásának díja pedig országonként eltérően alakult.

Néhány latin-amerikai felhasználó le is mondta előfizetését a megosztási díj miatt. A Netflix közölte, hogy némi visszaesésre számít. De a potyázók többsége fizetni fog, s így a cég bevételeinek javulnia kell – áll a közleményükben.

A megosztási díj bevezetését novemberben egy hirdetésekkel ellátott előfizetés kategória bevezetése követi, amelyben

óránként legfeljebb öt reklámot mutatnak meg a felhasználóknak.

A várhatóan havi 7 dolláros „Basic With Ads” előfizetés mintegy 3 dollárral kevesebbe fog kerülni, mint a legolcsóbb hirdetésmentes változat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!