Devizahitel: kis magyar számtan

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Harold Cunningham/Getty Images
Debrecen – Mennyi pénzt és hogyan kaphatnak vissza a svájci frank hitelesek?

A Kúria minapi döntése nyomán a fő kérdés az, hogy a svájci frank hitelesek mennyit és hogyan kapnak vissza? A számításhoz vegyünk egy átlagos hitelt, ami 7 millió forint hitel svájci frankban 20 évre, 2007 januárjában leszerződve (svájci frank árfolyam = 156 Ft).

A nagy kérdés: mi lett volna, ha forinthitelt veszünk fel ugyanakkor? Hét és fél év elteltével azt látjuk, hogy a forinthiteles máig 600 ezer forinttal fizetett kevesebb törlesztést és 3,3 millió forinttal alacsonyabb az aktuális hiteltartozása (hiszen a devizaárfolyam kedvezőtlen hatása nem befolyásolta), azaz összességében 3,9 millió forinttal járt jobban.

Felvetődik a kérdés: a Kúria döntése azt jelenti, hogy az átlagos devizahiteles visszakap 3,9 millió Ft-ot? Erről természetesen nincsen szó, hiszen a taláros testület azt mondta ki, hogy „csupán” az árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelés jár vissza. A Bankmonitor számításai szerint a példánkban szereplő ügyfélnek (kedvező bírósági döntés esetén) e két jogcímen összesen 980 ezer forint járhat vissza.

HBN