Debreceni és határon túli agrár kutatóintézetek együttműködése

Akt.:
Debrecen – Az agrárkutatások összehangolására, közös európai uniós pályázatok benyújtására együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja (DEATK) és három határon túli kutatóintézet szerdán Debrecenben.

A dokumentumot a DEATK, a nyitrai Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Centrum, az Ukrán Nemzeti Agrártudományi Akadémia Kárpátaljai Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomása és a Román Mezőgazdasági Kutatóintézet livadai kísérleti állomásának a képviselői írták alá.

Komlósi István, a DEATK főigazgatója az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: egyetemük karcagi és nyíregyházi kutatóintézeteinek több évtizedes kapcsolata van az érintett határon túli kutatóhelyekkel, ez a kutatási együttműködés most kibővül a debreceni agrárközpont tangazdaságával.

A most aláírt megállapodás öt évre biztosít hivatalos keretet az együttműködésre, amelynek keretében a kárpátaljai kutatókkal közösen pályázhatnak az Ukrajna előtt megnyitott keretprogramokban lévő európai uniós forrásokra – tette hozzá az MTI érdeklődésére.

A négy ország agrárkutatói elsősorban korszerű talajművelési technológiák kidolgozásában, a szaktanácsadás fejlesztésében, általuk kifejlesztett növényfajták közös vizsgálatában működnek együtt, de közösen pályáznak intézeteik műszerfejlesztésére, közös publikációk megjelenttetésére és közös rendezvények tartására – hangzott el a sajtótájékoztatón.

– MTI –
hirdetés