Közbeszerzés

2021.12.06. 13:50

Közbeszerzési eljárás indult az Epreskerti Általános Iskola kármentesítésére

A feladat az iskola tornateremmel való bővítésének kivitelezési munkái során talált szennyezett talaj és talajvíz kapcsán a kármentesítés elvégzése.

Forrás: Epreskerti Általános Iskola

Közbeszerzési eljárást indított a debreceni önkormányzat az Epreskerti Általános Iskola területén történő kármentesítésre – derül ki a december 6-án megjelent Közbeszerzési Értesítőből.

 

A részletes leírás szerint a feltárt szennyezésről elmondható, hogy 30-40 évvel korábban került a talajba; a benzol, toluol, xilol és etil-benzol nélküli egyéb alkil-benzolok a fűtőolaj mellett kerozin jelenlétére utalnak. A talajban az egyéb alkil-benzolok, míg a talajvízben a TPH tartalom dominál. A talajvízben és a talajban is kimutatható az 1-klór-naftalin jelenléte, a talajvízben határérték feletti mennyiségben. Talajcserét szükséges végezni a „D” szennyezettségi határértéket (területhasználat figyelembevételével, az emberi egészség és az ökoszisztémák károsodásának megelőzése érdekében előírt érték – a szerk.) meghaladó területen mintegy 1,5 méter mélységtől 3,5 méter mélységig.

 

A szennyezett talaj kitermelését követően a területen maradni fog egy körülbelül 25-35 méter átmérőjű, fél méter mély vízborítással rendelkező munkagödör. A munkagödröt addig kell szivattyúzni, míg az oldalról beáramló vízszennyezést mutat. Maximum 700 köbméter szennyezett víz elszállítását követően várhatóan nem marad „D” érték feletti szennyezés a talajvízben. A kitermelésre, gépkocsira rakodásra, elszállításra és kezelésre kerülő szennyezett talaj mennyisége várhatóan 4 ezer tonna, a kitermelésre (szivattyúzásra), elszállításra és kezelésre kerülő szennyezett talajvíz mennyisége várhatóan 700 tonna lesz.

 

A beruházás keretösszege nettó 144 millió forint, a vállalkozási szerződés egységáras, a munkát egy év alatt kell elvégezni. Az ajánlatokat december 20-ig várják.

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!