Egységben az erő

2021.04.19. 11:39

Debreceni Nyugdíjas Egyesület: a járvány sem törte meg az összetartást

Jelenleg online tartják a kapcsolatot.

Fotó: Papp Lajos-archív

– Vigyázunk magunkra, hogy vigyázhassunk egymásra. Tulajdonképp ez lett a mottónk a pandémia kezdete óta – hangsúlyozta a Naplónak Nagy Barna, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület elnöke. Mint elmondta, tapasztalata szerint a járványügyi előírásokat az egyesületük minden tagja maradéktalanul betartja, ő maga pedig a még szigorúbb korlátozásokkal is egyetértene. – A vírusos időszak alatt sajnos elvesztettük négy tagunkat, ám egyiküket sem a koronavírus-fertőzés miatt. Tudomásom szerint az egyesület tagjainak nagy része sem pandémiás, sem egyéb súlyos betegségben nem szenved, jelenleg az interneten keresztül tartják a kapcsolatot – tájékoztatott, hozzátéve: az egészségesebb nyugdíjasok a járvány idején is próbálják segíteni az idősebb vagy krónikus beteg társaikat is.

Nem tétlenkednek

Megtudhattuk továbbá, hogy az egyik oszlopos tagjuk, Papp Lajos rendszeresen oszt meg múltbéli médiatartalmat az egyesület közösségi felületén, Majzik Ilona a régebbi és újabb verseivel, Nemes Miklós a videós szavalataival, nótáival, a táncos lábú nagyik pedig az emlékképeikkel teszik változatosabbá a hétköznapokat. – Húsz–harminc személy minden héten kétszer találkozik a Nagyerdőn, ahol Hartmann János vezetésével hét–nyolc kilométeres egészségi sétákon vehetnek részt, természetesen ügyelnek a megfelelő távolságra, a járvány­ügyi szabályok betartására – emelte ki Nagy Barna.

Rámutatott arra is, hogy az összetartás érezhetően megvan a tagok között, és most jobb híján az interneten közzétett emlékekből merít erőt mindenki, de hiányzik nekik a közösségi lét, és várják az új programokat.

Fotó: Nagy Barna-archív

– Az alapítás évében, 1989-ben körülbelül hetventagú volt a társaság. Mára a miénk Hajdú-Bihar megye legnagyobb nyugdíjas-egyesülete, hiszen megközelítőleg ötszázan vagyunk – ismertette az elnök. Mint mondta, az egyre csak növekvő létszámuk miatt már többször kellett nagyobb és nagyobb közösséget befogadó termeket, helyszíneket keresniük. – Minden héten van egy fő rendezvényünk, amelyekre átlagosan több mint kétszázötven ember látogat el. Így most is egy még tágasabb helyet keresünk, hogy az újranyitás után mindenki kényelmesen elférjen – részletezte.

– Április végén esedékes az új tizenöt tagú vezetőség – köztük az elnök – megválasztása, ennek az előkészületeit a jelölőbizottság és annak vezetője, Hűvösvölgyi István végzi interneten és telefonon. A későbbi megnyilvánulások is ilyen formában fognak megvalósulni, ha a szigorítások még akkor is érvényben lesznek – fogalmazott Nagy Barna. Mint elmondta, a tagok fontosnak tartják, hogy visszatérhessenek a már jól megszokott programokhoz, ugyanakkor érzik és tudják: most a biztonság az első, és a szigorú korlátozások szükségesek ahhoz, hogy visszanyerjék a korábbi szabadságot. – A kulturális és szabadidős programokat nem helyettesíti az online kapcsolattartás. A rendezvények iránti érdeklődés eddig töretlen volt, és reméljük, az is marad, hiszen minden tagunk lelkesen várja a változatos heti programjainkat. Vegyes igényeket kell kielégítenünk, de érzéseim szerint eddig sikerült. Bízom abban, hogy ezután is így lesz – fejezte ki bizakodását az elnök.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!