fotókkal

2020.06.15. 11:30

Visszanyeri fényét a Verestemplom

A 133 éves imahelyet akadálymentesítik, fényjáték lesz, és felújítják a szekkókat is.

Fotó: Molnár Péter

„Figyelem! Azbeszt tartalmú építmény bontása, javítása folyik!” – hívja fel ez a feliratú tábla az ott közlekedők figyelmét a Verestemplomnál arra, hogy különleges munkák zajlanak a Méliusz téri gyülekezeti helyen.

Az 1877-ben megépült református templom északi oldalát már állványok borítják, a területet fekete fóliával kerítették el, és egy nagy konténert is kihelyeztek a területre. A falakon és a fák alatt szakemberek szorgoskodnak, amennyire a mostani esőzések engedik.

Turisztikai fejlesztés

A munkák mibenlétéről, műszaki tartalmáról és költségeiről a Napló a Tiszántúli Református Egyházkerületet kérdezte.

Szirák Sára sajtóreferens érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy a Debrecen–Kossuth utcai Református Egyházközség templomán, a Verestemplomon az „Orando et laborando” – Imádkozva és dolgozva című projekt turisztikai fejlesztésének részfela­data zajlik. A kommunikációs munkatárs elmondta: a Verestemplomban a következő időszakban a tetőhéjazat cseréje, a homlokzat tisztítása valamint az ólomüveg ablakok cseréje történik, s mind­emellett külső akadálymentes rámpát alakítanak ki.

A belső falon lévő szekkók felújítása mellett belső, tematikus útvonalat kiemelő fényjátékot is kiépítenek. A megvalósuló turisztikai látványosság fejlesztése elengedhetetlenné teszi az erős- és gyengeáramú rendszer korszerűsítését is.

Másfél milliárdos támogatás

A beruházásnak az az egyik célja, hogy a már meglévő egyházi kulturális örökség – mely felbecsülhetetlen nemzeti, történelmi, egyházművészeti, valamint muzeális értéket képvisel – egyre szélesebb körben váljon ismertté, és egyre vonzóbb formában jelenhessen meg az érdeklődők előtt.

A projekt révén ugyanakkor azt is el akarja érni a református egyház, hogy az érintett helyszínek olyan, turisztikailag is népszerű látványossággá váljanak, ahol a látogatók interaktív módon szerezhetnek értékes történelmi és kulturális ismereteket.

Szirák Sára sajtóreferens arra is emlékeztetett, hogy a projekt támogatója a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program. A Tiszántúli Református Egyházkerület ebben, az „Egyházi kulturális örökség turisztikai fejlesztése” című felhívás révén nyerte el az összesen mintegy másfél milliárd forintnyi, vissza nem térítendő támogatást.

Öt másik templom is

Ebből a támogatási összegből megközelítőleg 243,4 millió összegű rész jut a Verestemplomra. A Napló megtudta továbbá azt is, hogy a Verestemplom munkáin kívül felújítás és fejlesztés nemcsak itt, hanem az egyházkerülethez tartozó öt másik templomban is megvalósul.

Ezek a gyülekezeti helyek: a debreceni Kistemplom és az Egyetemi templom, valamint a kismarjai, a szatmárcsekei és a vértesi református templomok.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!