Teljesen beleszeretett

2019.07.07. 15:30

A mosoly országa a debreceni lányt is elcsábította

A thai emberek számára nem létezik kézzelfogható érték, számukra az élet a legnagyobb kincs.

Fotó: olvasói fotó

Thaiföld sokak bakancslistáján az elsők között szerepel, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen a mosoly országa nemcsak csodálatos látványt nyújt, hanem fantasztikus emberek is lakják. A helyi kultúra teljesen eltér az Európában megszokottól, de nem csak ezért kedvelt úti cél, a trópusi környezet és a fehér homokos partok szinte magukhoz csábítják a turistákat.

Fotó: olvasói fotó

Hazánkból az út kissé rögös a célig, de akik jártak a délkelet-ázsiai országban, azok azt állítják, minden fáradalmat megér.

Igazi bulinegyed

Tóth Valentina nem először járt Thaiföldön, az idei kiutazása volt a harmadik, de elmondása szerint nem az utolsó, teljesen beleszeretett a thai kultúrába és az ottani gondolkodásba. Két évvel ezelőtt Phuketet csodálhatta meg, amely az ország legnagyobb szigete, viszont az idei évben Pattajába vezetett az útja, a valóságos bulinegyedbe, ahol mindig szól a zene, és átjár minden egyes pillanatot a felhőtlen szórakozás.

„Imádok utazni, világot látni, új kultúrákat megismerni, úgy gondolom, hogy ezek az élmények azok, amelyekért érdemes élnünk.”

Szerencsés helyzetben voltam, egy barátommal utaztam május végén Thaföldre, aki munka miatt repült a délkelet-ázsiai országba, így lehetőségem nyílt, hogy egy hétig újra trópusi vidéken pihenhessek – kezdte élménybeszámolóját.

Buddhista vallás

A térségben a buddhizmus filozófiáját gyakorolják, szinte a teljes lakosság a buddhista elvek szerint él, elenyésző azok száma, akik keresztény vagy az iszlám vallás hívei. A helyiek nagyon komolyan veszik hitüket, az országban mindenfelé találkozhatunk szentélyekkel, szellemházakkal, valamint a gondolkodásmódjuk is merőben tükrözi hitvallásukat.

– Számomra a kultúrájuk a legvonzóbb, igazi nyugalmat érzek, amikor abban a közegben lehetek, amelyben ők minden nap élnek. A thai emberek mindig mosolyognak, csupa öröm ül az arcukra, pedig nincs vagyonuk, értékeik, számukra a legnagyobb kincs az élet, amit hirdetnek is. Nem panaszkodnak, nem beszélnek rossz dolgokról, megelégednek azzal, ami megadatott nekik, ez pedig mindenféleképpen példaértékű. Természetesen hitvallásuknak is köszönhetik ezen tulajdonságaikat, viszont kívülállóként, európaiként meglepő hasonló néppel találkozni – fűzte hozzá.

Thai életérzés

Fotó: olvasói fotó

A fiatal debreceni lány kikapcsolódásra vágyott, ezért érkezett a mesebeli városba, ahol minden reggel és este edzéssel töltötte az idejét, napközben pedig különböző programokon vett részt, melyek által közelebbről megismerhette a kultúrát. – Megbabonáztak a helyi emberek, szobrok, de persze nem hagyhattam ki az éjszakai életet sem, olyan sokat hallottam már a pattajai szórakozóhelyekről, hogy kénytelen voltam feltérképezni egynéhányat. Mondhatni úgy éreztem magam, mint Las Vegasban, amikor a Walking Streeten végigsétáltam, egyszerűen alig akartam hinni a szememnek.

Ha más mesélte volna el az élményeit, talán ki is nevetem, valóságos bulikavalkád tárul elénk, mindenki táncol, énekel, reggeltől estig, és még éjszaka is szórakoznak a helyiek és turisták is egy­aránt. Szóval azok, akik kikapcsolódásra vágynak, fiatalok, és tele vannak energiával, azoknak irány Las Vegas, jobban mondva Pattaja – mondta mosollyal az arcán.

Helyi ízek

Fotó: olvasói fotó

Sokan a higiéniától tartanak Thaiföldön, a különböző fertőzésektől, valamint a nem megfelelő orvosi ellátástól. Valentina is félt a helyi rossz higiéniától, viszont kellemesen csalódott, háromszor volt a térségben, de soha nem kapott el semmit. – Legutóbb majdnem tíz napot töltöttem Pattaján, és nagyon ritkán ettünk étteremben, mindig kinti árusoktól vásároltunk ételt. Nagyon finoman főznek, a thai konyha csodálatos, és az árusoktól még finomabb harapnivalókat lehetett kapni, mint az éttermekben, arról nem is beszélve, hogy potom áron. Meglepően hangozhat, de 2-3 ezer forintból egy ember eléldegél Thaiföldön, néhány száz forintból meleg ételeket lehet vásárolni, tehát a megélhetés nagyon olcsó, a kiutazás, ami drágább, az akár 200 ezer forintba is kerülhet fejenként – hangsúlyozta.

Jövőbeli boldogság

A fiatal nő hisz a sorsban, úgy gondolja, aminek meg kell történnie, az meg is fog, így egyáltalán nem tartott a természeti katasztrófáktól. Többen távolabb maradnak a veszélyesebbnek mondott területektől, azonban Valentina úgy gondolja, hogy egyszer él, szeretne minél többet megtapasztalni a világból, ezáltal ő is több lehet.

„Szerelmes vagyok Thaiföld minden részébe, a jövőmet is el tudnám képzelni a délkelet-ázsiai országban, aki egyszer belélegzi a helyi levegőt, azt beszippantja a trópusi térség.”

Náluk januártól márciusig tart az igazi nyár, akkor rengeteg magyar turistával lehet találkozni. Májustól már szeszélyesebb az időjárás, sok csapadékról számolnak be, viszont nekünk most szerencsénk volt, első nap esett egy kis eső, de utána pazar időnk volt végig. Akik családosan szeretnének Thaiföldre utazni, azoknak inkább Phuketet ajánlanám, a pattajai életet pedig meghagynám a fiataloknak, hiszen az a valóságos „Carpe Diem” – hangsúlyozta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!