Debrecen hírei

2019.01.19. 18:45

Kétszer kilenc évtized tapasztalata és értéke

Debrecen - „Személyiségük, művészi alázatuk, pedagógiai munkájuk példa mindenki előtt.”

Debrecen - „Személyiségük, művészi alázatuk, pedagógiai munkájuk példa mindenki előtt.”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetője 90. születésnapja alkalmából a két egyesületalapítót, Bujdosó Sándorné és dr. Papp Lászlóné szövőt, a népművészet mestereit a Mesterségek Házában szombaton kora este. Az egyesület kis házi ünnepséggel köszöntötte a még ma is aktívan tevékenykedő két tagját.

Különleges összejövetel

Az ünnepi összejövetelnek különleges hangulatot adott, hogy előbb sötétben, majd mobiltelefonok fénye mellett, utóbb pedig gyertyák lángjánál hangzottak el a köszöntők, illetve beszélgettek egymással a tagok. Történt ugyanis, hogy az áram éppen az esemény kezdete előtt ment el. A sötétség, a halvány fények azonban még bensőségesebbé, meghittebbé tették a baráti- és szakmai közösség tagjainak együttlétét a nem mindennapi eseménynek. A különlegesség pedig mindenképpen a két ünnepeltnek volt köszönhető, hiszen a megélt kilenc évtized, a szakmai sikerek sokasága, az egyéni életutak mély tartalma és tanulsága, valamint a még mindig aktív hagyományőrzés együttes megléte csak igen ritkán adatik meg bármelyik közösségnek is. Minderről beszélt Hubert Erzsébet, természetesen felelevenítve a két ünnepelthez kötődő személyes élményeket is.

A két ünnepelt

Bujdosó Sándorné hímző , szövő népi iparművész, szakkörvezető, népművész Váncsodon született és már a szülői házban elsajátította a szövést, hímzést olyan szinten, ahogy arra akkor szükség volt. Pedagógus élethivatása mellett, már pályája kezdetén eredményesen foglalkozott a felnőtt alkotóközösséggel Esztárban, majd Debrecenbe költözve további hímző- és szövő közösség vezetését vállalta. Minden magyar tájegység hímzés kultúráját megismertette a szakköre tagjaival, kiemelkedőt alkotott az úri hímzések területén. A debreceni kisbunda hímzéssel és a szűrhímzéssel kapcsolatos kutató,tervező és kivitelező tevékenységével elsőként szerkesztette egybe ezt a két debreceni értéket, munkájából kiváló könyv született ,amelyet 2016 januárjában ki is tudott adni. A vászon szövésben is igen eredményesen dolgozott, neki köszönhető a bihari csipkeszövés megújítása, újra tervezése és sikeres alkalmazása a modern lakberendezésben.

Dr. Papp Lászlóné szövő, népi iparművész, a Népművészet Mestere a Dóczy Gedeon Tanítóképző, majd az egri Pedagógiai Főiskola elvégzését követően nyugdíjazásáig magyar-történelem-rajz szakos pedagógusként dolgozott. Szövéssel aktívan 1973 óta foglalkozik, Bakay Erzsébet és Holb Margit iparművészt tekinti mestereinek. Gyapjú és a vászonszövésben egyaránt kiemelkedőt alkotott. Elsősorban Hajdú-Bihar megye népi szőttes hagyományait dolgozta fel. Gyűjtött a megye kis településein és a Déri Múzeumban is. Alkotói tevékenysége kiemelkedő része a régi, feledésbe ment technikák felújítása. Munkásságához köthető a hagyományos díszítő elemek új kompozícióba rendezése, a népi szövő hagyomány mai alapanyagokra, korszerű funkcióra történő átmentése. A szövés országosan elismert mestere, szakoktatója. Ismereteit szakkörvezetői tevékenységében, szövő mesterkurzusokon és továbbképzéseken adta át a fiatalabb generációknak.

- Kovács Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!