Debrecen hírei

2019.01.09. 13:32

A technika segít az olvasóknak

Debrecen - Egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeket az Ady parkba felszerelt új köztéri kamera.

Debrecen - Egyelőre beváltotta a hozzá fűzött reményeket az Ady parkba felszerelt új köztéri kamera.

Eltűntek azok, akik korábban szatyorszámra hordták el a könyveket a Csokonai Színház mögötti Ady parkban található utcai könyvszekrényből, azóta, amióta november végén egy, az utcabútort figyelő köztéri kamerát szereltek fel a tér közepére, egy oszlopra.

A kamera visszatartó ereje

Szabó Krisztina, a 2017 nyarán felállított könyvszekrény egyik kezdeményezője, a Debreceni Moly Klub társ­alapítója, a Művésztér Egyesület elnöke elmondta: a kamera kihelyezése előtt úgy egy hónappal a szekrényre felerősítették azt a táblát, amely az ingyenes becsületkönyvtár használati szabályzatát teszi közzé. A lényeg, hogy aki kivesz onnan egy könyvet, tegyen be helyette legalább egy másikat. A szabályok értelmében egyszerre maximum 5 könyvet lehet elvinni olvasnivalónak. Az efölötti darabszám „kereskedelmi mennyiségnek” minősül.

– A pletykákkal szemben a polgármesteri hivatal által felszereltetett kamera valódi, és be van kötve a rendőrségre. Azelőtt előfordult, hogy az este feltöltött szekrény reggelre kiürült. Amióta működik az eszköz, ugrásszerűen javult a helyzet, mostanában nagyjából annyi könyv fogy, amennyi belekerül – ismertette Szabó Krisztina.

„Könyvbányának” nézték

Szavaiból kiderült, hogy korábban bizonyos emberek „könyvbányának” tekintették az utcai könyvszekrényt. Két-három illető rendszeresen nagy szatyrokat tömött tele ott nyomtatványokkal. – Olyan is volt, aki BMW-vel érkezett, és az otthonában több száz darabot halmozott fel ilyen kötetekből. Róla kiderült, hogy mentális problémája van, mániákus gyűjtögető. Még egy hajléktalantól is ellopta a járókeretét. A kamera felrakása után viszont lebukott – fogalmazott a Művésztér Egyesület elnöke.

Szerencsére olyanok is akadnak, akik nagyobb mennyiségű könyvet hoznak, és a könyvszekrény gazdáinak is vannak készleteik, folyamatos a pótlás.

A könyvek ellopását a kötetetekbe való bepecsételéssel is igyekeznek megakadályozni.

A könyvszekrény újra felvirágzó működésében némi „visszaesés” szilveszterkor következett be, akkor újra sokkal több könyvet vittek el belőle, mint ahányat betettek. Az ünnep után előbb három kötet volt bent, aztán már másfél sornyi. Szabó Krisztina szerint az év elején talán többen vannak szabadságon, és jobban ráérnek olvasni, mint az év többi részében.

Tematikus polcokkal

A Debreceni Moly Klub társ­alapítója, a Művésztér Egyesület elnöke arról is beszámolt, hogy már Debrecen öt fedett helyén működnek úgynevezett tematikus polcok, ahol szintén az a szabály, mint az utcai könyvszekrénynél. Ezeket a Rózsavölgy utcai Természettárban, egy óvárosi szórakozóhelyen, egy Füredi úti és egy Piac utcai kávézóban, valamint a decemberben a Komlóssy utca végén nyílt Kék Erdő Házban lehet megtalálni. Utóbbi gyermekpolc, vagyis a kicsiknek szóló irodalommal van feltöltve. Mind az öt helyen 150-200 kötet érhető el.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!