Debrecen hírei

2019.01.29. 12:05

A legújabb ajánlásokkal a magas vérnyomás ellen

Debrecen - Egy gyógyszerben akár három hatóanyag is megtalálható.

Debrecen - Egy gyógyszerben akár három hatóanyag is megtalálható.

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az ország legnagyobb, magas vérnyomással kapcsolatos konferenciáját szombaton a Debreceni Egyetemen. A „Hipertónia, diabétesz, kardiológia – korszerű gyógyszeres kezelés” című tudományos tanácskozáson egyebek mellett a magasvérnyomás-betegség, a cukor- és szívbetegségek kezelésének legújabb lehetőségeit ismertették a szakemberek.

Kellő időben elcsíphető

– Tavaly ősszel megjelent az Európai Hipertónia Társaság új ajánlása. Ezt követően év végén készült el a magyar javallat, tehát ez a fórum az első olyan lehetőség, ahol a legújabb kezelések hazai ajánlását be tudjuk mutatni – fogalmazott dr. Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára. A szakembertől megtudtuk, a magasvérnyomás-betegség kezelésénél kombinált terápiában kell gondolkodni. A pácienseknek általában többfajta hatóanyagot kell szedni, a gyógyszergyárak ezt felismervén rendelkezésünkre bocsátanak olyan tablettákat, melyekben két, sőt akár három hatóanyag is megtalálható.

Krónikus betegség révén, tartós a páciensek kezelése, ezért nagyon fontos, hogy az összetett terápiát egy tabletta formájában megkapják. – Ahhoz, hogy az évtizedekig tartó kezelésekben a betegek partnerek legyenek, meg kell szereznünk és fenntartanunk a bizalmukat – hangsúlyozta dr. Páll Dénes.

Az életkilátások is javulnak

– Fontos tudni, hogy a magas vérnyomás kezeletlen formájában milyen veszélyeknek vannak kitéve, hányszorosára nő a szívinfarktus, szélütés vagy a hirtelen halál esélye. Ugyanakkor azt is elengedhetetlen bemutatnunk, hogy gyógyszeres kezelés hatására milyen kedvező eredmények érthetők el, nemcsak a vérnyomás számszerű csökkenésében – amit a betegek mérnek és észlelnek –, hanem abban is, hogy az életkilátásuk mennyivel javul – tette hozzá a szakember, aki előadásán a betegség kialakulásának megelőzéséről is beszélt.

Elmondta, az úgynevezett magas normális érték esetén, amikor még nem beszélünk hipertónia betegségről, el kell kezdeni alkalmazunk a nem gyógyszeres kezelést. A testsúlycsökkentéssel, a sófogyasztás mérséklésével, illetve a rendszeres dinamikus testmozgással ugyanis akár évtizedekkel késleltethető a betegség kialakulása.

PÁTZ


[related-post post_id="4121519"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!