Debrecen hírei

2018.12.03. 14:30

Vigyázat: nem minden jég, ami annak látszik

Debrecen – A legkisebb teherbírása az üreges jégnek van, egyedül ne sportoljunk!

Debrecen – A legkisebb teherbírása az üreges jégnek van, egyedül ne sportoljunk!

Az éjszakai mínuszok miatt az elmúlt hétvégén immár a nagyerdei Békás-tavon is jégréteg képződött. A parti táblák szerint ott tilos korcsolyázni, ám ha valaki mégis csúszkálna ezen a tavon vagy bármelyiken, akkor tisztában kell lennie a legelemibb biztonsági szabályokkal is.

Fotó: Matey István

A megfelelő óvintézkedésekről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – Téli veszélyek – korcsolyázás, sportolás helyének megválasztása – című tájékoztatója is ismeretekkel szolgál. Ez figyelmeztet arra is, hogy a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, és emiatt könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, s a meleg források különösen veszélyesek, mivel nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják azt, és ez nem látható.

Ne akarjunk átkelni!

Befagyott folyóvizek esetén arra is gondolni kell, hogy a hójég kevésbé biztonságos, hiszen nem átlátszó. A hóra esett eső vagy az olvadás hatására az állaga kásásnak tűnik. A legbizonytalanabb az üreges jég, ami lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása. Folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebes folyású, vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb.

Fotó: Matey István

A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét! A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. A biztonságos téli jeges sportoláshoz legalább 8–10 centiméteres jégtakaró szükséges, de 12 centis jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. Viszont mivel a tavakon, nyílt vizeken a jég soha nem egyforma vastag, ne kíséreljünk meg átkelni rajta.

Egyenletesen lépdelve

Fontos szempont továbbá, hogy soha ne egyedül menjünk a jégre! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. Fontos ugyanakkor a ruházat helyes megválasztása is. Testhez simuló, több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le, és lassabban hűl ki a testünk. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, mivel ha elesünk, könnyebben beszakad a jég. Az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát célszerű ellenőrizni síbottal vagy bottal!

VA


[related-post post_id="4067353"]

[related-post post_id="4058073"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!