Debrecen hírei

2018.12.07. 17:56

Újabb „okos zebra” Debrecenben

Debrecen - A Bolyai–Cívis–Jerikó utcák találkozásánál aszfaltba épített LED-es fényforrások védik a zebrán átkelő gyalogosokat.

Debrecen - A Bolyai–Cívis–Jerikó utcák találkozásánál aszfaltba épített LED-es fényforrások védik a zebrán átkelő gyalogosokat.

A gyalogosok biztonságos közlekedését elősegítő „okos zebrát” adtak át péntek délután az Újkertben, a fejlesztés az Új Főnix Terv részeként valósult meg.

– Az Újkertben, azon belül a Bolyai utca környékén nagyon sokan közlekednek autóval, illetve gyalogosan, ezért is szorgalmaztam, hogy ebben a csomópontban létesüljön egy újabb „okos zebra” – fogalmazott Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője.

Az intelligens zebra teljes mértékben önkormányzati forrásból, mintegy 2 millió forintból létesült.

Figyeljünk a gyalogosokra!

Az elmúlt két évben öt átkelőnél építettek ki „okos zebrát”, a fejlesztések következő állomása az újkerti csomópont volt. A Bolyai–Cívis–Jerikó utcák találkozásánál a gyalogátkelőhely járdakapcsolatainál fotocellás oszlopokat helyeztek ki, melyek érzékelik, ha gyalogos közelít a zebrához, s működésbe hozzák a burkolatba épített LED elemeket. Az izzók villogó fényjelzést bocsátanak ki, így az autósoknak könnyebb észlelniük a gyalogosokat.

– Hasonló zebra működik az István úton is, ahol a beüzemelés óta egyetlen, gyalogosokat érintő baleset sem történt. Azt reméljük, hogy ebben a csomópontban is sokkal biztonságosabbá válik a közlekedés – hangsúlyozta Korbeák György.

A hat „okos zebrán” túl a város további két pontján intelligens átkelőt alakított ki az önkormányzat az Új Főnix Terv részeként; az Ótemető utcán, illetve a Huszár Gál – Kincseshegy utcai zebránál telepítettek biztonsági berendezést. Ebben az esetben azonban a fényforrás nem az úttesten hívja fel az autósok figyelmét a járókelőkre, hanem a gyalogátkelő-táblára felszerelt sárga villogó lendül működésbe, ha a kihelyezett radar gyalogost érzékel.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!