Debrecen hírei

2018.12.19. 17:54

Nincs többé sár a Harsona utcán

Debrecen - A Nagysándor-telep utcáinak leaszfaltozása évek óta az önkormányzat fontos céljai között szerepel.

Debrecen - A Nagysándor-telep utcáinak leaszfaltozása évek óta az önkormányzat fontos céljai között szerepel.

Szilárd burkolatot kapott a Harsona utca a Kishegyesi út kereszteződésétől indulva a Nagy Mihály kertig, összesen 300 méter hosszon és 4,5 méter szélességben. Elkészült a csapadékvíz-elvezetés is, aszfaltburkolatú járdát építettek az utca mindkét oldalán, valamint az utat az itt lakók érdekében a Kishegyesi út irányából a Torockó utca felé egyirányúvá tették, amire azért volt szükség, mert zavaróan sok autós használta ezt az utat, hogy elkerülje a Pósa utcát. A burkolat kivitelezésének költsége közel 53 millió forint volt, melyet az önkormányzat saját forrásból finanszírozott. A műszaki átadás december 7-én megtörtént. Mindez szerdán, a beruházás hivatalos átadásán hangzott el a helyszínen.

Széles Diána alpolgármester elmondta, a Nagysándor-telep területén az esős időben felgyülemlő csapadékvíz kezelése fokozott problémát jelent. – Debrecen önkormányzata rendezni kívánja a városrész közterületeinek csapadékvíz-elvezetését, s ehhez kapcsolódva további utcákat kíván leaszfaltozni. A Nagysándor-telepen összesen 905 millió forint értékben elindult a lakóterület csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése az Új Főnix Terv keretében. A forrást európai uniós támogatásból biztosítják, melyhez az önkormányzat 20 millió forint önerővel járul hozzá. Az első szakaszban 450 millió forint, a második – jelenleg tervezés alatt álló – szakaszban pedig 455 millió forint értékű beruházás történik – számolt be róla Széles Diána.

A kiépítendő gerincvezeték – mely a Tócó-patakig vezetné a csapadékvizet – teljes hossza 3684 méter, a környékbeli kis utcákból erre csatlakozó bekötővezetékek hossza 492 méter. A kivitelezés két ütemben történik: az első ütem a fő gerincvezeték kiépítése a Torockó utca, Harsona utca, Kishegyesi út mentén, melyre a második ütemben kiépítendő vezetékeket csatlakoztatják majd rá. Az első ütemben 1366 méternyi zárt gerincvezeték és 338 méternyi víznyelő bekötőcsatorna épül.

– A jelenlegi tervek szerint a második ütemben a Szent Mihály, Síp, Lant, Dob, Cimbalom, Gyulai, Barcaság, Megyer köz, Érmellék, Dévény, Világos, Kadarcs, Kunhalom, Kócsag, Gólyahír utcákban épülne ki a csapadékvíz-elvezetés 2318 méter zárt gerincvezeték és 154 méter víznyelő bekötőcsatorna formájában. Ott, ahol jelenleg nincs szilárd burkolat, a Kadarcs, Síp, Dob, Cimbalom, Lant utcákban a csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítésének befejezését követően – önkormányzati költségvetésből finanszírozva – elindulhatnak az útépítések is – mondta el Széles Diána. Az alpolgármester azt is tudatta, erre májusban kerülhet sor, az időjárás függvényében, s ha a közbeszerzési eljárás sikeresnek bizonyul. Ha a beruházás megvalósul, azzal egy évek óta fontosnak tartott célt érhetnek el.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!