Debrecen hírei

2018.12.23. 20:48

A negyedik gyertya egészen közel hozta az ünnepet

Debrecen - Az égbolton egy fényes üstökös mutatja: megérkezett a Megváltó, ragyog a világossága.

Debrecen - Az égbolton egy fényes üstökös mutatja: megérkezett a Megváltó, ragyog a világossága.

Karácsony közeledte a betlehemi csillagot, Jézus születését, a napkeleti bölcseket juttatja az eszünkbe. Mindannyiukkal találkozhattak azok a debreceniek, akik ott voltak a város főterén a 4. adventi gyertya meggyújtásának ünnepén. Az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház közreműködésével érkezett meg a betlehemi csillag Debrecen főterére, s ott volt a három király is, akik megajándékozták az újszülött Jézust.

Fotó: Matey István

Legyünk ott, ahol a legjobban szeretnek, töltsük azokkal az ünnepet, akikre számíthatunk – mondta ünnepi beszédében Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Hozzátette, karácsonykor sosem vagyunk egyedül, mi pedig hittel, szívvel, figyelmességgel is reményt tudunk adni. A szeretet és az összetartozás jegyében gyújtjuk meg a 4. gyertyát, amely a békét is szimbolizálja. Az angyalok gyertyája, ők közlik az örömhírt, a gyermekáldást – folytatta.

Szívvel, lélekkel

Az alpolgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben az évben is segítettek a város fejlődésében, gyarapításában, de gondolt azokra is, akiknek nem csak öröm és boldogság a karácsony. Mint kívánta, szívünk, lelkünk irányítsa az ünnepi együttléteket. Az utolsó adventi gyertyagyújtás a történelmi felekezetek lelkészei, Tóth László római katolikus plébános, Vad Zsigmond református esperes és Kapin István görögkatolikus parókus áldásával zajlott.

Talán még az országban is egyedülálló, hogy karácsony előestéjén egy egész város ünnepel, s gyújtja meg együtt a 4. adventi gyertyát. A vasárnapi gyertyagyújtáson ezren hömpölyögtek a főtéren, hogy részesei legyenek az ünnepi műsor pillanatainak és vegyenek gyertyájukra a betlehemi lángból. A Kossuth téri gyertyagyújtást most is a Régi Városházától induló énekes vonulás előzte meg az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes és az Ady Endre Gimnázium diákjai közreműködésével.

Az ország figyelme Debrecenre irányult – emelte ki a műsorközlő –, mert az utóbbi napokban, hetekben három debreceni produkciónak is szurkolhattunk az egyik tehetségkutató műsorban: Pendely Énekegyüttes, Debreceni Hajdú Táncegyüttes, Majer Tamás szólótáncos. Őket is üdvözölte a város közössége vasárnap.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!