Debrecen hírei

2018.11.02. 11:14

Rohamsisakok díszítik a Honvédtemető új emlékművét

Debrecen – Az ágyásoktól az utakon és a sírköveken át a mauzóleumig minden megszépül(t) a debreceni Honvédtemető és Hősök Temetőjében, a Honvédelmi Minisztérium 209,4 millió forintos támogatásának köszönhetően.

Debrecen – Az ágyásoktól az utakon és a sírköveken át a mauzóleumig minden megszépül(t) a debreceni Honvédtemető és Hősök Temetőjében, a Honvédelmi Minisztérium 209,4 millió forintos támogatásának köszönhetően.

A pénzt – Magyarország Kormányának megbízásából – a Debreceni Köztemető hadisírjainak helyreállítására, valamint a volt Hatvan utcai temető területén emlékpark kialakítására is fordítják.

A csigekerti nyughelyet mindenszentek napsütötte délutánján látogattuk meg. A létesítményben mások is sétálgattak, vagy üldögéltek az új padokon. A betérőket egyébként rögtön a kapuban újdonság fogadja, hiszen oda is, valamint a temető más részeire is súlyos, rozsdás fémlapokat helyeztek ki, amiken a legfontosabb tudnivalókról adnak tájékoztatást a beléjük maratott betűk.

A Honvédtemető fái alatt 112 negyvennyolcas honvéd, 220 német elesett, valamint azok a magyar katonák nyugszanak, akik a két világháborúban a környéken vesztették életüket. Összesen 4500-an alusszák itt az örök álmukat.

Beljebb haladva az „átfogalmazott” kertben, az is feltűnő, hogy az összes egyen sírkövet kicserélték, körülöttük pedig új ülőhelyek és friss növényzet is pompázik immár. Épültek macskaköves utak is, ugyanakkor több szakasz olyan zúzott köves útborítást kapott, mint amilyen a nagyerdei Békás-tó körül is található. Restaurálták, átfestették a Haldokló oroszlánt és a többi emlékművet is, s mindemellett városi és nemzeti lobogók, továbbá térfigyelő kamerák is vannak most már a parkban.

Az 1932-ben megépített mauzóleum felújítása még tart, ellenben aki végigmegy a temető túlsó, lenti felébe, más nóvumot is felfedezhet. Ez pedig az ott felállított obeliszk, amin a „Hősök 1914–1918” felirat szerepel, a talapzatán pedig csaknem 20 rohamsisakot helyeztek el. Az emlékművön függ a „Soha többé háborút” vágyát megfogalmazó, nemzeti színű szalag is, amit Zelei József, a világ kerékpáros békenagykövete kötött rá.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!