Debrecen hírei

2018.11.06. 17:39

Most jó kőművesnek menni, lenni

Debrecen - A szakember szerint, aki építőipari szakmát kezd el tanulni, a biztos jövőt választja.

Debrecen - A szakember szerint, aki építőipari szakmát kezd el tanulni, a biztos jövőt választja.

Építőpari hiányszakmákat népszerűsítettek kedden Debrecenben, a Kassai úti egykori Povolny, mai nevén Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolában. A pályaválasztás előtt álló iskolások, illetve pályamódosítást fontolgató felnőttek a tornateremben a gyakorlatban ismerkedhettek meg egy ház építésének főbb mozzanataival. Kipróbálhatták például milyen anyagokkal, milyen szerszámokkal dolgozik a kőműves, a burkoló, az asztalos, a villany- és a gázszerelő, a szobafestő, a burkoló. Lehetett például maltert meg a csemperagasztót keverni, kenni, téglákat egymásra, járólapokat egymás mellé rakni, padlófűtést szerelni.

Csökkenő fizikai terhelés

Tirpák Zsolt, az eseményt rendező Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója hangsúlyozta, hogy sokat változtak, fejlődtek ezek a szakmák az elmúlt évtizedekben. Az építőipari szakmunkások mind gyakrabban találkoznak korszerű gépekkel, eszközökkel, a kazán szerelők elektronikával. A fizikai terhelés a digitalizációnak, robotizációnak köszönhetően a közeljövőben tovább fog csökkenni.

A szakember elmondta: Hajdú-Biharban 20 szakmát minősítenek jelenleg hiányszakmának, melyek között több építőipari is akad. Így például az ács, az asztalos, a burkoló, a szobafestő, a kőműves, illetve a villanyszerelő.

Tisztességes, magas bérek

– Akik ismerik ezeket a szakmákat, hamar el tudnak helyezkedni és jól fognak keresni – emelte ki a DSZC vezetője.

Tirpák Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen középiskolai képzések idejére ösztöndíj jár, melynek összege 10 és 35 ezer forint között változik. A felsőoktatásban, duális képzés keretében ilyesmit tanulók 18 és 27 ezer forint közötti támogatáshoz juthatnak.

A felnőttek is módosíthatják ebbe az irányba a pályájukat, vagy a már ezen a területen dolgozók is előrébb léphetnek. Segédmunkásokból lehetnek például kőművesek, burkolók. A második szakma tanulása ingyenes – emlékeztetett a szakember.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!