Debrecen hírei

2018.11.12. 17:02

Messze még a főpályaudvar

Debrecen - A szerződés akkor lép hatályba, ha a kiíró forrást biztosít a beruházáshoz.

Debrecen - A szerződés akkor lép hatályba, ha a kiíró forrást biztosít a beruházáshoz.

A debreceni Hunép Universal Építőipari Zrt.-t (Hunép) hirdették ki a Debreceni Intermodális Személyszállítási Központ és kapcsolódó létesítményei című pályázat győztesének a múlt héten. Szűcs Gyula, a cég elnök-vezérigazgatója úgy látja, talán a jövő év augusztusában kezdődhet el a kivitelezés. Addig azonban még néhány „állomást” meg kell futni a főpályaudvar beruházásához.

Mint mondja, a pályáztatás eredményének kihirdetése után be kell tartani a 10 nap moratóriumot, majd azt követően 60 napon belül lehet megkötni a kivitelezési szerződést. A szerződéskötés után a tender kiírójának, a kormánynak, hat hónapja van arra, hogy döntsön a pénz rendelkezésre állásáról. Szűcs Gyula hangsúlyozza: a szerződés csak akkor lép hatályba, ha a kiíró a forrást biztosította a beruházáshoz.

Erre azonban – derül ki az elnök-vezérigazgató szavaiból – ezúttal reális esély kínálkozik, ugyanis a kormány az előző pályáztatás után megvizsgálta, hogy a főpályaudvar-beruházásnak a 2018-as piaci árak figyelembevételével mi a reális értéke. Ennek összegéről Szűcs Gyulának nincs tudomása, de meggyőződése, hogy az értéknek 30 milliárd forint fölött kell lennie.

Másodszor tendereztették meg a Debreceni Intermodális Személyszállítási Központ és kapcsolódó létesítményeik című pályázatot. A hatályba lépéstől kezdve a megvalósításra 36 hónap áll rendelkezésre – válaszolta a Napló kérdésére Szűcs Gyula, a tendergyőztes Hunép elnök-vezérigazgatója, aki azzal folytatta, hogy az első, megvalósítás nélkül zárult pályáztatáskor látni lehetett: az akkor beruházási költségként megjelölt 21 milliárdból nem lehet megépíteni a főpályaudvart és átépíteni a környezetét. Mutatja ezt, hogy akkor is 33-34 milliárd forint körüli összegű pályázatok érkeztek be.

Reális tervezéssel

– A kormányzat az első pályáztatás után nagyon helyesen döntött, hogy a szakemberek bevonásával megvizsgáltatja: ennek a beruházásnak 2018-as árat figyelembe véve mi a reális értéke. Erről az árról nekünk nincs tudomásunk.

Szakmai meggyőződésem azonban, hogy ennek 30 milliárd forint fölött kellett lennie. Ez azt jelenti, hogy a megvalósításhoz most más a kiindulási alap. Tehát, amikor a pályázat kiírójának arról kell döntenie, hogy mennyi pénzt kell hozzátenni esetleg a szakértői árhoz, az nem ugyanaz a nagyságrend, mint egy évvel ezelőtt."

– Ez akkor még 15 milliárd volt, míg most, úgy gondolom, a feléről sem beszélhetünk. Hiszen a második tendert abban a tudatban írta ki az állam, hogy tudta, a pályázatokban szereplő összeg körülbelül a szakértők által megállapított ár körül lesz. A kiíró szempontjából a legkedvezőbb ajánlatot tudtuk tenni másodjára is. Az állam fogja eldönteni, hogy ez az összeg erre a feladatra a költségvetésben biztosítható-e.

A tendergyőztes kihirdetése után 10 napos moratórium időszakában van az ügy, azután 60 napon belül szerződéskötés, és a szerződéskötéstől számítva hat hónap áll rendelkezésre, hogy a kormány döntsön a pénz rendelkezésre állásáról. – Elég hosszú folyamatnak látszik még ez. Azt azonban leszűrhetjük ebből, hogy jövő év augusztusig ajánlatadási vagy szerződéskötési kötelezettségben állunk – fogalmazott Szűcs Gyula.

– Azt szeretnénk, és az lenne az érdekünk, hogy minél hamarabb pont kerüljön az ügy végére. Jövő augusztusig sok idő van, és addig is az árak erodálódnak, hiszen tapasztaljuk, látjuk, mind az anyagok áránál, mind a béreknél jelentős növekmények vannak. Ez nehezíti a helyzetünket. Mi mindenesetre ma is úgy gondolkodunk, hogy amennyiben a forrás rendelkezésre áll, akkor a főpályaudvart és a környezetét meg tudjuk építeni, kulcsrakészen, első osztályú minőségben, a szerződéskötéstől számítva 36 hónap alatt.


[related-post post_id="4046294"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!