Debrecen hírei

2018.11.09. 12:39

Kóda és Kulisszák

Debrecen - A komolyzene és a színház különleges egyesülése az Y csoport „Kóda, utóirat két hegedűre” című darabja, amely november 21-én vendégszerepel a Csokonai Színházban.

Debrecen - A komolyzene és a színház különleges egyesülése az Y csoport „Kóda, utóirat két hegedűre” című darabja, amely november 21-én vendégszerepel a Csokonai Színházban.

Az Y csoportot – mint független színházi társulatot – az a Móga Piroska alapította, akit a Jeles András rendezte Júlia kisasszony címszereplőjeként ismerhetett meg a debreceni színházjáró közönség, de hamar megkezdte filmes pályafutását is: láthattuk A Viszkis, az Aglaja és A martfűi rém című filmekben is – derül ki a teátrum ismertetőjéből. Az Y csoport számos előadását Móga Piroska írja és rendezi, így a Kódának sem csupán szereplője, hanem rendezője.

Bár a történet színházi keretek közt zajlik, könnyen egy komolyzenei koncerten érezhetjük magunkat, hiszen felcsendülnek Sosztakovics-, Bartók-, Max Richter-, Paganini- és Bach-művek is.

Kulcskérdések?

Mikor döntjük el a sorsunk? Hatévesen, mikor először kezünkbe adják a hegedűt, tizennyolc évesen, mikor felvesznek a Zeneakadémiára, vagy huszonkét évesen, mikor magára hagyjuk a barátnőnket a közös diplomakoncert előtt? Szabad-e más sorsot választani, mint amire 16 évet áldoztunk fel az életünkből? El tudunk-e engedni egy Barátot? Meg tudjuk-e érteni, ha ő másképp dönt? Ki tudjuk-e mondani Neki őszintén: „Azt akarom, hogy éld az életed, úgy, ahogy Te akarod?” – idézik a közleményben a darab kulcskérdéseit.

Árkosi: 70, Garay Nagy: 30

Személyes hangvételű, kötetlen találkozásra invitálja a Csokonai Színház közönségét Ráckevei Anna színművész. A Kulisszák címet viselő, októberben megkezdett beszélgetéssorozat találkozási pontja kíván lenni mindazoknak – civileknek, művészeknek, színházi szakembereknek – akiknek szenvedélye a színház.

A Kulisszák második találkozása alkalmával Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas rendezőt köszöntik hetvenedik születésnapja alkalmából beszélgetőtársai, Ráckevei Anna és a Csokonai Színházban idén harmincadik évadát kezdő Garay Nagy Tamás színművész. A baráti hangulatú beszélgetésen felelevenítik több évtized közös munkáit, a rendező debreceni kötődéseit.

Árkosi Árpád nevéhez fűződnek az utóbbi évekből A magyar Faust, a Shirley Valentine, A szemüveges szirén, A Dandin György, avagy a megcsúfolt férj, az Akár akárki, vagy A rögöcsei csoda című darabok debreceni rendezései – ismerteti a teátrum.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!