Debrecen hírei

2018.11.03. 19:49

Jubileumi tárlat Debrecenben

Debrecen - „Valójában az összes műben a teljesség tükröződik, minden alkotó a teljesség megragadására tesz kísérletet.”

Debrecen - „Valójában az összes műben a teljesség tükröződik, minden alkotó a teljesség megragadására tesz kísérletet.”

Megnyílt a X. Egyetemi Képzőművészeti Tárlat november 3-án, szombat délután, amely november 24-ig látogatható az Élettudományi Galériában. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesület által szervezett kiállítás iránt nagy volt az érdeklődés, 57 pályázó körülbelül 80 alkotása érkezett be, melyek között grafikaművek, festmények és iparművészeti tárgyak is szerepeltek.

Művészeti alkotások

Dr. Gaál István, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre Egyesület elnöke elmondta, ezeknek a tárlatoknak az elsődleges célja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon azon hallgatóknak, kollégáknak, volt hallgatóknak, akik hobbiként foglalkoznak képzőművészettel. – Csodálatos dolog, amikor jól ismert hallgatóink, kollégáink megnyílnak és elárulják, hogy lényüknek egy másik része, szakterületektől esetleg nagyon távol álló, művészeti alkotásokat hoz létre – mondta.

Komiszár János festőművész nyitotta meg a X. Egyetemi Képzőművészeti Tárlatot.

Változatos technikák

Komiszár János Csokonai-díjas festőművész, zsűri elnök hozzátette, hogy az egyetemi tárlat ünnepnek kell, hogy legyen, évente sereglenek össze az alkotóművészetet művelő azon jelesei, akik az egyetem intézményeihez valamilyen módon kötődtek, és kötődnek. Nem első sorban a megmérettetésen van a hangsúly, hanem a találkozáson és a megmutatkozáson. – Valójában az összes műben a teljesség tükröződik, minden alkotó a teljesség megragadására tesz kísérletet, amikor alkotó munkához lát. Az itt kiállított képek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az egyikben megfogalmazódó igazság nem mond ellent a másik mű igazságának. Azért lényeges az ilyen kiállítás minden művész számára, hogy a tárlat párbeszédet folytathasson mások munkáival. Az érték így válhat egyetemessé, majd válhat határtalanná a művészet – hangsúlyozta az elnök.

A kiállított alkotások technikai szempontból nagyon változatos képet mutattak: szerepel grafika, linómetszet, tusmunka, színes kompozíciók, pasztell, olajpasztell, tusfesték, akril, ecsetfilc, mandala. Látható nemezből készült alkotás, csipkézett tojás, fába égetett kép, ez a technikai sokszínűség éppen olyan, mint a Debreceni Egyetem sokszínűsége, ez is reprezentálja a kiállítás értékét.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!