Debrecen hírei

2018.10.11. 07:40

Ütött az óraállítás órája?

Debrecen - Az általunk megkérdezett debreceniek többsége szerint semmi értelme a mutatók tekergetésének.

Debrecen - Az általunk megkérdezett debreceniek többsége szerint semmi értelme a mutatók tekergetésének.

Hamarosan itt az újabb óraállítás ideje. A téli időszámítás hivatalosan október 28-án, vasárnap hajnalban kezdődik, elvileg 3 órakor kell 2 órára visszaállítani az órákat. Valószínűleg már nem sokáig muszáj bajlódni ezzel a művelettel minden tavasszal és ősszel, az Európai Bizottság ugyanis az óraátállítás eltörlését, a nyári időszámítás állandóvá tételét javasolja.

Az általunk megkérdezett debreceniek nagy része arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez jó döntés, szerintük nem sokat spóroltunk eddig ily módon, inkább csak a baj volt belőle.

Csép Tibor órásmester – két karóra javítása közben – érdeklődésünkre elmondta: „Egyetértek az Európai Bizottsággal, a nyári időszámítást kellene tartani egész évben, így ugyanis délután nem sötétedne be olyan korán. Tovább lehetne a szabadban maradni. (A téli időszámítás idején, karácsony körül már délután 4 órakor teljes sötétség honol – O. Cs.) Ugyanakkor azokat is értem, akik azt mondják, hogy így viszont reggel lenne sötét. Sok emberrel találkozom nap mint nap itt a műhelyben. Azt tapasztalom, amikor ez szóba kerül, hogy a későn fekvő, bagoly típusú emberek vannak többségben” – osztotta meg tapasztalatait Csép Tibor órásmester.

Takarékoskodni akartak

A nyári és a téli időszámítást 1916-ban vezették be Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában azért, hogy az első világháború alatt mérsékeljék az áramfogyasztást. A két háború között számos európai és észak-amerikai ország elutasította a nyári időszámítás bevezetését, mondván, ez nem jár megtakarítással, viszont annál több problémát okoz. Például az óraállítások utáni időszakban sokan elalszanak, elkésnek a munkahelyükről.

Megbomló egyensúly?

Az utóbbi években számos, az óraállítást bíráló mozgalom alakult világszerte. Egyebek mellett azzal érvelnek, hogy az új technológiáknak köszönhetően alaposan csökkent az energiatakarékossággal kapcsolatos érv jelentősége. Ráadásul ezzel megzavarják a biológiai ritmust, főként a gyermekeknél és az időseknél.

Dr. Ménes Andrea, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház neurológus főorvosa másképp látja.

– Nem találtam arra vonatkozó nagyobb esetszámból kiinduló tudományos bizonyítékot arra, hogy az óraállítások súlyos károsodást okoznának az emberek egészségében és életvitelében – jelentette ki. Hozzátette: az ember teljesítménye nappali fényben mérhetően nagyobb, mint sötétben. – Pacsirta típus vagyok. Nem lennék a híve az óraállítás megszüntetésének. Jó, hogy nyáron korábban lehet kelni, télen meg később – fogalmazott az orvos.

Csép Tibor órás üzleténél néhány járókelőt is megkérdeztünk. Egy idősebb férfi szerint az elmúlt évtizedekben szépen működött a téli-, nyári időszámítás, de ha választani kell, értelmesebb lenne a nyári időszámítást megtartani, mert akkor télen délután később sötétedne. Viszont reggel 8-kor még sötétben mennénk munkába – mondta. Pálfi Gergő úgy véli, épp ezért a téli időszámítást kellene megtartani, jobb ha reggel világosban indulnak a gyerekek az iskolába.

OCs


Állandóságot akarnak

Az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke néhány hete, miután lezárult az interneten erről folyó európai népszavazás. A nyári konzultáción a résztvevők döntő többsége elutasította az évenként kétszer esedékes óraátállítást. 4,6 millióan adták le voksukat, 80 százalékuk a kettős időszámítás megszüntetése mellett foglalt állást.


Jól az így, ahogy most van

Az órás üzletben és előtte az utcán néhány járókelőt is megkérdeztünk. Először egy idősebb, a nevét titokban tartó férfival beszélgettünk, aki arra a kérdésre, hogy érdemes lenne-e most időzónát is váltani, eggyel keletebbre a romániai időzónához csatlakozni, azt válaszolta, hogy azt semmiképpen. - Szerintem az elmúlt évtizedekben szépen működött a téli-, nyári időszámítás, energiát spórolunk vele. Vagyis akár így is maradhatna ahogy most van. De ha választani kell, értelmesebb lenne a nyári időszámítást megtartani, mert akkor télen délután később sötétedne. Viszont reggel 8-kor még sötétben mennénk munkába, a gyerekek meg iskolába – mondta.

Járjon csak másképp Váradon

A szomszédos bolt lépcsőjén álldogáló fiatal férfi, Nagy Zsolt úgy fogalmazott, hogy mindenképpen a nyári időszámítást kellene preferálni és jó ez a közép-európai időzóna nekünk, nem probléma ha Nagyváradon mást mutat az óra mint Debrecenben. – Bagoly típus vagyok, sokszor hajnalig nem tudok elaludni. Az óraátállítás után hetekig nehéz megszokni, hogy máskor ébreszt a telefon. A gimnáziumban korábban többször elkéstem emiatt – egészítette ki.

Csillagok a délutánban

A 20-as korosztályhoz tartozó Kiss Ildikó szerint még akkor is a nyári időszámítást kellene egész évben használni, ha ezzel megszűnne az energiamegtakarítás. – Az emberek délután inkább aktívabbak, nem jó, hogy decemberben már 4-kor a csillagokat lehet látni – vélte.

- Úgy tudom, hogy a mi időzónánkban a téli időszámítás az alap és nyáron térünk el ettől. A téli időszámítást kellene megtartani. Jobb ha reggel világosban indulnak a gyerekek az iskolába, a dolgozók meg munkába – mondta Pálfi Gergő. Arról is beszélt, hogy rendszeresen jár Nyugat-Európába, így neki kényelmesebb ez a mostani időzóna, mert így Anglia kivételével nem kell olyankor az órát átállítani.


[related-post post_id="3968445"]

[related-post post_id="3955245"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!