Debrecen hírei

2018.10.02. 16:56

Sikeresen az újabb és jobb orvosságokért

Debrecen - Az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt a Debreceni Egyetemen végzett gyógyszervizsgálatok száma.

Debrecen - Az elmúlt öt évben kétszeresére nőtt a Debreceni Egyetemen végzett gyógyszervizsgálatok száma.

Ötéves a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központja (GYFKK) – ennek az intézménynek célja a klinikai gyógyszervizsgálatok pontos szabályozása, azok számának és eredményességének növelése, illetve az egyetem elismertségének fokozása is – derült ki az évforduló alkalmából rendezett tudományos tanácskozás sajtóértekezletén.

A konferencián a társegyetemek vezetői mellett a gyógyszergyárak és a klinikaivizsgálat-szervezők is megjelentek. Itt adták át az egyetem által alapított „A Klinikai Vizsgálatok Kiválósága” díjat, melyet minden évben annak a megbízónak ítélnek, aki a legtöbbet teszi az egyetemért. 2018-ban ezt az IQVIA klinikaivizsgálat-szervező cég kapta, amely a Debreceni Egyetemet 25 kiemelt partnere közé választotta.

A GYFKK sikeres működése számokkal is kifejezhető. Az elmúlt öt évben a vizsgálatok száma kétszeresére, a bevétel háromszorosára nőtt. Hatszáznál több klinikai vizsgálatot végeztek, melyben több mint 3000 beteg, több mint száz orvos és kétszáz fős szakszemélyzet vett részt. A legtöbb vizsgálat az onkológia, a hematológia, a szemészet, a cukorbetegség, a kardiológia, a bőrgyógyászat és az immunológia terén áll rendelkezésre.

Azonnali emelkedést hoztak

A rektor öt éve kérte fel Páll Dénes professzort, hogy vegye át a klinikai vizsgálórendszer szakmai felügyeletét. Páll Dénest nemcsak klinikai farmakológiai tudása tette alkalmassá a feladatra, hanem képessége a szervezetekben való gondolkodásra - tette hozzá Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a DE Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központja (GYFKK) ötéves fennállása alkalmából rendezett konferencia sajtótájékoztatóján, kedden.

Első feladatként eleget kellett tenniük annak a törvényi kötelezettségnek, hogy a klinikai vizsgálatoknak egy központi archívuma, laboratóriuma, szerződéskötési apparátusa legyen. Ezt a tőlük telhető leglelkiismeretesebb módon megvalósították, ami a klinikai vizsgálatokból származó bevételek azonnali emelkedését hozta magával. Öt évvel ezelőtt a világban jegyzett kutatásokban nagyon kis hányadban voltak jelen a saját kezdeményezésű, saját klinikáik által végzett vizsgálatok. Az egyetem vezetőségének másik határozott szándéka ezek számának növelésére irányult.

Győztes helyzetben

Páll Dénes, a GYFKK igazgatója győztes szituációnak nevezte a központ működését. Győztes a beteg, mert a kutatások által gyógyításában többletet tudnak neki nyújtani, győztes az egyetem, mert a kutatás-fejlesztés élvonalába került, és győztesek a kutatásban részt vevő kollégák, mert tapasztalatokkal gyarapodnak, és elvégzett munkájukért anyagi többletforráshoz jutnak - mondta Páll Dénes, s azzal folytatta, a munka kezdetén négy „páratlan” alapfeltétellel állt szemben: a Debreceni Egyetem nevéhez, a hatalmas adatbázishoz, a nemzetközileg is jegyzett humán erőforráshoz kifejezetten jó infrastruktúra társult.

PtkI


A Debreceni Egyetem videója:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!