Debrecen hírei

2018.10.17. 14:07

Kilimandzsáró

Debrecen - Fiktív történet egy régi fénykép alapján. Ungvári Zsuzsanna írása.

Debrecen - Fiktív történet egy régi fénykép alapján. Ungvári Zsuzsanna írása.

Ez a fénykép hivatalosan azon a megbeszélésen készült, ami a Kilimandzsáró-expedíción felvett kép- és hanganyag, a Magyar Televízióban dokumentumfilm formájában történő bemutatásának mikéntjéről zajlott.

Nem hivatalosan azonban…

1977-ben egy magyar kutatókból és hegymászókból álló csoport landolt a tanzániai Kilimandzsáró repülőtéren. Céljuk a Kibo megmászása volt, miközben elkészítik a magyar természetfilmek addigi legizgalmasabb, legkülönlegesebb darabját, mellyel indulni kívántak az az évi Magyar Természetfilmek Aranykategóriája címért.

A csodálatos és lenyűgöző látványt nyújtó kétmillió éves Kilimandzsáró mintha csak a kezdetektől fogva rájuk várt volna. A mászás előtti napokat azonban természetesen az előkészületekkel kellett a csapat tagjainak töltenie. Így történt, hogy a Moshi város piacán élelmiszert vásároló Rajmüller Fülöp operatőr, (akinek a csapat vezetője adta ki a feladatot, hogy egy adott listán szereplő élelmiszereket és egyéb dolgokat beszerezze) különös találkozás részese lett. Rajmüller operatőr elvtárs egy lángvörös esernyőt lóbáló szuahéli hegyi vezetővel akadt össze. Nagy nehezen, de megértette, amit a szuahéli, némi tört angol és keze-lába használatával próbált közölni vele a piros esernyős hegyi vezető. Vagyis azt, hogy ő és csapata semmiképp se menjenek fel a Kibóra, amit a helyiek „fénylő hegynek” neveznek, mert ott halálos veszedelemnek teszik ki magukat, a német Hans Meyer földrajztudós és az osztrák hegymászó, Ludwig Purtscheller szellemének a hegyen való kísértése miatt. Az említett két kalandor érte el elsőként a Kibo csúcsát 1889. október 6-án. De mivel még csak nem is nem a hegyen haltak meg, és Rajmüller elvtárs tudta ezt, így csak nagyot nevetett a szuahéli pasas tréfáján, adott neki némi aprót, legyintett egyet, aztán nagy vidáman továbbment vásárolni.

***

Hogy mi és, hogyan történt a Kibo-hegy megmászásakor, azt nem lehet tudni, mert ezen az expedícióval kapcsolatos utolsó fényképen kívül más dokumentum nem maradt. Annyi biztos csupán, hogy ez a fotó akkor készült, amikor az elvtársak a Kilimandzsáró expedíció kép- és hanganyagának megsemmisítéséről döntöttek.

A forgatócsoport három tagja közül utoljára Rajmüller Fülöp operatőr került Lipótmezőre, akiben a teljes összeomlás végső fázisát a szokásos hétvégi városligeti sétája során látott lángvörös napernyő látványa váltotta ki.


A szerző további fiktív írásai ide kattintva olvashatók el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!