Debrecen hírei

2018.10.04. 09:04

Elegük van a Csapó utcai hajléktalanokból

Debrecen - Hosszú évek óta nyolc-tíz hajléktalan keseríti meg a debreceni Csapó utca legvégén, illetve az Árpád téren lakók életét.

Debrecen - Hosszú évek óta nyolc-tíz hajléktalan keseríti meg a debreceni Csapó utca legvégén, illetve az Árpád téren lakók életét.

Az ottani tízemeletes társasház két vezetője egyebek mellett arra panaszkodott lapunknak, hogy a fedél nélkül élők gyakran az ottani parkokban, telefonfülkékben végzik el kis- és nagydolgukat, szemetelnek, hangoskodnak, zavarják a teraszokra kiülőket, sőt még kéregetnek is. A jelenleg érvényes jogszabályok alapján a hatóságok nem sokat tudnak velük kezdeni, de október 15-e után egy új, a mostaninál jóval szigorúbb törvény lép majd életbe.

A lakók képviselői azzal sincsenek kibékülve, hogy a Csapó utca 100. és 102. szám előtti parkos rész elhanyagolt, miközben az Árpád téri részen szép, színes virágágyásokban lehet gyönyörködni.

Félnek a saját házuk környékén

Nem érzik magukat biztonságban a saját házuk előtt a Csapó utca legvégén és az Árpád téren található tízemeletes épületekben lakók. A három-öt éve jelentkező problémákat elsősorban nyolc-tíz, a környéken élő hajléktalan okozza.

Mátis János, az ottani Árpád társasház gazdasági és műszaki bizottságának elnöke elmondta: a hajléktalanok az Árpád téri jelzőlámpáknál zöld jelzésre váró autósoknak újságot árulnak. Tapasztalatai szerint keresetükből a környékbeli boltokban többnyire alkoholra költenek. Az üres üvegeket, műanyag palackokat eldobálják. A Csapó utca 102. számnál, a busz- és trolimegállónál lévő, szinte senki által nem használt telefonfül­kéket WC-nek nézik. Ugyancsak „nyilvános illemhely funkcióját látja el” az a gyalogosátjáró, amin keresztül a nagy panelházak alatt a Csapó utcáról kerülő nélkül lehet eljutni az Árpád térre, vagy fordítva. A társasház folyamatosan klórmeszet szórat oda, és figyelmeztető, tiltó táblát is elhelyeztek az alagútba. Utóbbi eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mivel ez a társasház területe, azt fontolgatják, hogy lezárják az átjárót.

Mátis János szerint az is gond, hogy a részeg hajléktalanok többnyire esténként, de néha még nappal is kiabálnak, „acsarkodnak”. Emiatt nyáron a lakók nem tudják kinyitni az ablakaikat.

A rendőröknek többször szóltunk emiatt, akik kijöttek, ellenőrizték a papírjaikat, majd elengedték őket"

– ismertette a társasház gazdasági és műszaki bizottságának elnöke.

Kevesebb, de szebb zöldet

Juhász Ferenc, az Árpád társasház közös képviselője hozzátette: a buszmegálló mögött egy étterem a nyáron teraszt alakított ki a járdán. A hajléktalanok kéregetéssel zaklatták a vendégeket, vagy ráfeküdtek a padokra.

A két férfi egyetértett abban, hogy a Csapó utca 100–102. szám felőli részen elhanyagoltak a zöldterületek. A fekvő tujákat például évek óta nem nyírták meg. Az alattuk összegyűlt szemétben időnként patkányok szaladgálnak. – Azért, hogy kevesebb helyre lehessen leülni, lefeküdni, meg kellene szüntetni a fákat körbevevő nagy földszigeteket, elég lenne egy-egy kisebb kocka is – vélték. Mátis János és Juhász Ferenc szerint ott is olyan szép virágágyásokat kellene kialakítani, mint az épületek másik, az Árpád téri templom felé eső részén tették a közelmúltban.

Jelentős szigorítás várható

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: az érvényes szabályozás szerint munkatársaik csak akkor intézkedhetnek az utcán (átjáróban), telefonfülkében magán könnyítő ellen, ha tetten érik az elkövetőt. Amennyiben a hajléktalan úgy kéreget, hogy pénz átadására kér valakit, szintén szabálysértést követ el.

Október 15. után más lesz a helyzet. Akkortól előbb figyelmeztetni fog a rendőr, majd előállítás következik. Tőzsér Gyula arról is beszélt, hogy a Csapó utcai, Árpád téri házak alatt húzódó, a közforgalom számára megnyitott, de magánterületen található átjárót csakis a városi önkormányzat engedélyével lehet lezárni.

OCS


[related-post post_id="3943877"]

[related-post post_id="3990972"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!