Debrecen hírei

2018.10.08. 15:02

101-es szám a tortán: köszöntötték Bán Elemér nyugdíjas operaénekest

Debrecen - 101. születésnapja alkalmából felköszöntötték Bán Elemér nyugdíjas operaénekest a debreceni polgármesteri hivatal munkatársai debreceni otthonában hétfőn.

Debrecen - 101. születésnapja alkalmából felköszöntötték Bán Elemér nyugdíjas operaénekest a debreceni polgármesteri hivatal munkatársai debreceni otthonában hétfőn.

Az idős művész lapunknak elmondta: Hajdúnánáson született, 7. gyerekként. Szülővárosában, a Református Gimnáziumban érettségizett. Pedagógus szülei neki is a tanári pályát szánták, de mivel már akkor is nagyon szeretett énekelni, nem azt választotta. A budapesti Operaház két művészének biztatására inkább a Zeneművészeti Főiskola opera tanszakán tanult.

Fiatal énekesként 1941-ben Kolozsváron kezdte a pályát, ahol Vaszi Viktor igazgató segítette. Az első főszerepe 17 évesen a Pillangókisasszonyban Yamadori hercege volt. Négy évvel később Észak-Erdély visszakerült Romániához, így onnan mennie kellett. Szegedre került. Csakhogy 4 évvel később az ottani operatársulat is feloszlott. Rövid budapesti kitérő után 1949-ben a Csokonai Színházba szerződött. Egyik alapítója volt az 1952-ben létrejött operatagozatnak. Prózai darabokban, zenés vígjátékokban operettekben is játszott. 1977-ben ment nyugdíjba, de aztán még sokáig vissza, visszahívták egy-egy szerepre. – Szép volt, jó volt, szerettem itt lenni – fogalmazott.

Elmondta: tenorként szinte mindenféle operát énekelt, ezt a műfajt kedvelte leginkább. A kedvenc szerepe mégis egy operett, a Marica grófnő volt. Jó emlékeket őriz még egyebek mellett a Pénz komédiájáról, a Légy jó mindhaláligról, a Carmenről, valamint a Gül Babáról.

Végül civilt választott

Az utolsó szerepe a Sok hűhó semmiért volt 1994-ben. Turnék alkalmával az egész országot bejárta, sokan rajongtak érte. Jelenlegi, 4. feleségével 47 évvel ezelőtt ismerkedett meg. – Az első két feleségem meghalt, a harmadiktól elváltam. Mindhárom színházi ember volt, utoljára civilt választottam – mondta nevetve.

Bán Elemérnek az első feleségétől egy lánya született, aki unokájával együtt Németországban, Münchenben él. Vele telefonon tartja a kapcsolatot. Megérte ezt a pályát választani, mert a művészet örök. Csodálatos dolog – jelentette ki.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!