Debrecen hírei

2018.09.08. 14:22

Útkeresésben ne a lábunk elé nézzünk!

Debrecen - Leendő hitoktatók, lelkészek, alsós tanítók kezdték meg a tanévet.

Debrecen - Leendő hitoktatók, lelkészek, alsós tanítók kezdték meg a tanévet.

Az életet változtató, termőre fordító, megelégedést adó evangélium, nem csak egy új tanév értelmét adja meg, hanem egy életre átformál Krisztus tanítványává – szólt dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Nagytemplomban szombaton összegyűlt hallgatóihoz. Az intézmény 480. tanévét csaknem százhúszan kezdik idén, közülük negyvenketten hitéleti képzésen okulnak, hetvenhatan világi képzést választottak, tanítók lesznek.

A püspök arra biztatta a diákokat, hogy figyeljenek Isten szavára, mert az vezet a helyes útra: „Ha valaki megtalálja és járja is a saját útját, ha vannak önálló gondolatai, saját észjárása és megtalálja életének értelmét, azt felnőttnek, életrevalónak nevezhetjük. De tudjuk azt is, hogy az önálló gondolat válhat különcködéssé, megcsalhat.

Ákos Keresem az utam című dala érzékletesen mutatja saját úton járás nehézségeit. A ránk találó angyalnyelvű Isten és a mi útjaink, gondolataink között ég és föld a különbség. Értékmásság van közöttünk, Istennél mindig magasabb szempontok érvényesülnek, melyek minőségibb élethez vezetnek.” A közös imában olyan lelki és szellemi tanítókat kért a diákoknak, akik az Istentől kapott értéket adják át nekik.

Új tervek a kapuban

Kustár Zoltán, az egyetem rektora hangoztatta: a lelkészi, tanítói és hitoktatói pálya értelmiségi elköteleződést és társadalmi felelősségvállalást is jelent. Az egyetemet méltatva az újaknak elmondta, remekül választottak, itt az évszázados hagyományok kéz a kézben járnak a legújabb tananyaggal, és családias légkörű órák, összetartó közösség részesei lehetnek. Kitért arra, hogy a 2018-ban lejáró korábbi fejlesztési stratégiának az év végére minden pontja megvalósul. Megújult az infrastruktúra, néhány fájdalmas döntéssel néhol letisztult, máshol bővült a képzési portfólió, jó arányban vannak a minősített oktatók. Idén már az újabb ötéves tervet kell kidolgozni, amelyben véleménynyilvánításra kért minden érintettet. Ezután az elsősök esküt tettek, majd a hallgatói önkormányzatot képviselő Kicska László köszöntötte legifjabb diáktársait.

Koreai díszdokort avattak

Az ünnepség zárásaként dísztoktorrá avatták Jooseop Keum, koreai református lelkipásztort, az Egyházak Világtanácsa volt missziói igazgatóját, szöuli egyetemi tanárt. A szöuli Presbiteriánus Egyetem és Teológiai Szeminárium (PUTS) és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem között évek óta szoros az együttműködés, amelyet idén nyáron a hallgatói csereprogram beindításával erősítettek. A cím adományozásával többek között a keresztyén egyházak együttműködéséért folytatott munkáját ismerik el Jooseop Keumnak.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!