Debrecen hírei

2018.09.03. 13:52

Rendőrök az iskoláknál

Debrecen - A gyerekek biztonságos közlekedése érdekében szeptemberben folytatódik az iskolarendőr program.

Debrecen - A gyerekek biztonságos közlekedése érdekében szeptemberben folytatódik az iskolarendőr program.

  • A rendőrség tapasztalatai szerint a nyári vakáció ideje alatt a gyerekek „elszoknak” a forgalomban való közlekedéstől, „elhalványodnak” bennük az ezzel kapcsolatos szabályok. Nem érzik, milyen veszélyes lehet például áthaladni az úton.
  • Ezért szeptemberben 142 hajdú-bihari iskolánál minden reggel, a tanítás megkezdésekor, illetve annak befejezésekor rendőrök, polgárőrök fognak megjelenni és segítik a közlekedést – ismertette az új tanév első becsengetésekor, hétfőn Bacsó Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, a debreceni Csapókerti Általános iskola bejáratánál.
  • Hangsúlyozta, nem bírságolni akarnak, céljuk a balesetmentes közlekedés biztosítása. Szerinte az autóvezetőkre leselkedő legnagyobb veszély ezekben a napokban az, hogy az iskolák közelében megálló autókból kiszálló kicsik az út túloldalán meglátott osztálytársaikhoz, - körültekintés nélkül - átszaladnak.
  • Az új tanév első napján, hétfőn reggel, nagyjából negyed nyolctól háromnegyed nyolcig hatalmas autósorok kanyarogtak a debreceni iskolák felé. Tapasztalataink szerint a szülők igyekeztek csemetéiket gépjárművel egészen az iskola kilincséig elvinni. A később érkezőknek persze ott már nem jutott, hely, de szabálytalanul parkolni csak kevesen mertek, mert szinte mindenütt rendőrök és polgárőrök fogadták őket.

    Az iskoláknál rend van

    A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közben a Csapókerti Általános Iskola Mátyás király utcai épülete elé szervezett az iskolakezdésről szóló sajtótájékoztatót. A kiskapuban Bacsó Attila, a közlekedésrendészeti osztály vezetője elmondta: a statisztikák azt mutatják, hogy a szeptemberi iskolakezdés idején növekszik a balesetek száma. Ugyanakkor iskolába siető gyerekekkel az intézmények környékén szerencsére nem történtek ilyenek az elmúlt években megyénkben. Hangsúlyozta, a rendőrség nem bírságolni akar az iskoláknál, céljuk a balesetmentes közlekedés biztosítása.

    A közlekedésrendészet vezetője arra emlékeztette a szülőket, hogy a kisgyermekeket autóban csak gyermekülésben szabad szállítani, a biztonsági övet pedig a nagyobb gyerekeknek is be kell kapcsolniuk. Bacsó Attila szerint az autóvezetőkre leselkedő legnagyobb veszély ezekben a napokban az, hogy az iskolák közelében megálló autókból kiszálló kicsik az út túloldalán észreveszik rég nem látott osztálytársaikat, akikhez körültekintés nélkül odaszaladnak. – Ezért az oktatási intézmények környékén fokozott óvatossággal közlekedjenek a járművezetők – fogalmazott a közlekedésrendészeti osztály vezetője.

    Kevesebb az áldozat

    Dr. Juhász Zoltán, a rendőrség bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta: szakembereik jelen vannak az iskolákban. Amennyiben ilyen felkérést kapnak, bűn- és drogmegelőzésben jártas szakembereket tudnak küldeni. – Tavaly megyeszerte ezernél is több ilyen témájú előadást tartottunk általános és középiskolákban, valamint az egyetemen. A munka eredményes, mivel a statisztikák szerint a fiatalkorúak egyre kisebb számban válnak áldozattá – fogalmazott az osztályvezető.

    Kapcsolat a rendőrökkel

    Szabóné Marth Éva, a Hajdúnánási Református Általános Iskola igazgatója elmondta: a megyei rendőrkapitányság szakemberei és a náluk dolgozó iskolarendőr is gyakran részvevői a szülői értekezleteknek. Közös programot is szerveznek az iskola egyik legfontosabb eseményén, a Szeretet-héten belül. Az iskolarendőr az intézmény körül felmerülő közlekedési problémák megoldásából is kiveszi a részét, a gyerekek pedig szívesen szerepelnek a megyei rendőrség által szervezett vetélkedőkön, versenyeken – tette hozzá az intézményvezető.

    OCs, SzD

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!