Debrecen hírei

2018.09.25. 18:38

Fontos, hogy érzékeljék a jó bánásmódot

Debrecen - A WHO számításai szerint 2050-re világszerte 680 millió demenciával élő ember lehet.

Debrecen - A WHO számításai szerint 2050-re világszerte 680 millió demenciával élő ember lehet.

Az Alzheimer világnaphoz kapcsolódóan szervezett szakmai konferenciát kedden a DMJV Városi Szociális Szolgálat, ahol neves szakemberek tartottak előadásokat. A rendezvény célja a demenciával érintett személyek életminőségének megőrzését segítő jó gyakorlatok megismerése.

Napjainkban folyamatosan nő a demenciával élők száma, a Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint a világon minden negyedik másodpercben eggyel több embernél fedezhetők fel a betegség tünetei. A debreceni intézmény egyik kiemelt feladatnak tartja, hogy minél többen kapjanak információt az Alzheimer-kórról és egyéb demenciákról, a korai felismerés fontosságáról, a betegség lefolyását kísérő változásokról.

Két telephelyen huszonöt fő számára biztosít demens gondozást nappali ellátás keretében a DMJV Városi Szociális Szolgálat; a székhelyén kialakított részlegen ötven fő fogadására van lehetőség.

– Egyre nagyobb az igény a szakosított ellátás keretében a bentlakásos intézményi elhelyezésre, jelenleg harminchatan vannak várólistán – mondta el Nagy Lajosné intézményvezető-helyettes a keddi konferencián.

Minden intézményben más és más jó gyakorlat alakult ki arra vonatkozóan, hogy a demenciával élő ellátottaik mindennapjait segítsék. A debreceni intézményben többek között kognitív foglalkozásokkal, zeneterápiával serkentik a memóriát. A szakemberek fontosnak tartják, hogy a hozzátartozók is bekapcsolódjanak ezekbe a programokba. Alapvető cél, hogy a demenciával küzdő idős emberek kognitív zavarai mellett is érzékeljék a jó bánásmódot, képesek legyenek megélni az adott pillanatokat és olyan támogatást kapjanak, ami késlelteti állapotuk romlását.

- Kiss Dóra -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!