Debrecen hírei

2018.09.19. 13:42

A terelőút margójára

Debrecen - November közepétől átmenetileg újra használható lesz a Szováti úti vasúti átkelő Debrecen határában.

Debrecen - November közepétől átmenetileg újra használható lesz a Szováti úti vasúti átkelő Debrecen határában.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) szerint szabályosan járt el az általuk megbízott kivitelező akkor amikor a 100-as vasúti fővonal felújítása kapcsán a nyár végén, egyik napról a másikra, hirtelen lezárta a Debrecen délnyugati határában található Szováti úti vasúti átkelőt.

Elvágva a világtól

Ahogy arról beszámoltunk, ennek következtében a szepesi városrészben élők és a Szováti úti vasúti átkelőt rendszeresen használó, Hajdúszovát, Földes felől Debrecenbe ingázók kellemetlen helyzetbe kerültek. Szepesen nincs bolt, így mindent a 3 kilométerre lévő Debrecenből szereznek be. Iskolába, óvodába is a nagyvárosba járnak az ottani gyerekek. A NIF elképzelése szerint a november közepéig tartó korlátozások idején a szepesiek (és a Hajdúszovát, Földes felé közlekedő autósok) csak Ebes felé kerülve tudtak volna Debrecenbe jutni, ami csaknem 30 kilométeres, 40 perces kerülő.

Gyors útépítéssel

A debreceni önkormányzat ezért úgy döntött, hogy saját költségén leaszfaltoztatja azt a földutat, amely a Vértesi út végén kezdődik és a Szepesre vezető, szilárd burkolatú Sárga-dűlőbe torkollik. A 900 méter hosszú aszfaltcsík szeptember elején néhány nap alatt elkészült.

Pósán László országgyűlési képviselő az új út építésekor tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ez a megoldás csaknem 50 millió forintba került. Mivel ez a kiadás a város idei költségvetésébe nem volt betervezve, az összeget szeretnék majd visszakapni a NIF-től. (Az ezzel kapcsolatos kérdésünkre nem kaptunk választ az állami cégtől.)

Megkapták a hozzájárulást

A infrastruktúra fejlesztő sajtóosztálya azt írta, hogy az útátjáró lezárásához szükséges engedélyek megszerzéséhez a kivitelező Ágod-völgye Konzorcium teljes körű meghatalmazást kapott társaságuktól. A vállalkozó megkereste az útátjáró kezelőjét, a Magyar Közút Zrt. Hajdú-Bihar megyei Igazgatóságát, akik megadták a szükséges hozzájárulást. A vállalkozó a közútkezelő által kérteknek eleget tett, a kijelölt kerülő utat a kezelő elfogadta, másik kerülő út biztosítását nem írta elő.

Azóta hozzákezdtek egy a Szováti utat a Határ úttal összekötő felüljáró megépítéséhez, mely a tervek szerint jövő szeptemberben készül el. A vasúti alépítmény felújítása november közepére fejeződik be, azután a felüljáró átadásáig ideiglenesen megnyitják a most lezárt Szováti úti vasúti átkelőt.


Új szennyvíztelepi út

A Szováti úti vasúti átkelőtől néhány száz méterre Debrecen felé, található egy másik vasúti átkelő is, melyen a szennyvíztelephez lehetett eddig bemenni. Azt a vasútvonal felújítása kapcsán a nyár végén szintén lezárták, felszedték. Közben a Szováti út legeleje és a szennyvíztelepi átkelő között, - a sínekkel párhuzamosan, azoktól délre - egy új aszfaltos utat is épített a vasútvonal felújítását végző cég. A beruházó NIF Zrt. felszólította a kivitelező konzorciumot, hogy a szennyvíztelepi úti átjárót a lehető leghamarabb adja vissza ideiglenesen a forgalomnak.

A felújítás idején egyébként azért nem lehet autóval átmenni a síneken, mert az új vasúti alépítmény kicsit magasabb mint a régi, így az autók fennakadhatnának rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!