Debrecen hírei

2018.09.12. 10:55

A hazai termények évszaka: szemet gyönyörködtető kínálat a debreceni nagypiacon

Debrecen - Zöldet-vereset is láthat, aki mostanában jár a vásárcsarnokban, de az uralkodó szín a piacon most a lila.

Debrecen - Zöldet-vereset is láthat, aki mostanában jár a vásárcsarnokban, de az uralkodó szín a piacon most a lila.

Kezdődhet a gombócszezon, a leggyakoribb termék a szilva, szinte minden standon megtalálhatók kisebb-nagyobb fajtái 250–300 forintos áron a debreceni nagypiacon. A magyar szőlők ára 400 forint kilogrammonként, de olasz csemege is kapható 400–500 forintért. Erdei Attila kereskedő Gyöngyös környéki magyar termelőtől származó saszlát árul, az olaszt pedig a nagybani piacról szerzi be. Besztercei szilvája 299 forint, népszerű nála, direkt ezt keresik, mert szerinte a vásárlók jobbára csak ezt ismerik.

Egy paprikával rogyásig megpakolt stand állít meg. Csak saját terményeit árulja a hosszúpályi őstermelő házaspár. Munka mellett foglalkoznak zöldségtermesztéssel, 4-5 féle paprikát kínálnak átlagosan 300 forintért, emellett paradicsomot és uborkát. Úgy látják, a vásárlók tudatosan keresik a környékbeli termelők zöldségeit.

Ritkaság is van

Egy másik hosszúpályi termelő – egy idős hölgy – is csak saját terményét hozza a piacra. Mint mondja, harminc éve foglalkozik ezzel, visszatérő vásárlói megbecsülik a zöldségeit, pedig azok sokszor nem olyan tetszetősek, mint az import áru.

– Ilyeneket tudok termelni! Ha venném, ilyen kicsi karfiolt nem vennék meg. De hát amilyen az időjárás… – mutatja nevetve. – Azt mondják a vevőim, nem baj, ha csúnya, de tudják, honnan származik – meséli az asszony.

Egy másik kereskedő nyolcféle magyar – Nyírbátor környékén termett – almát árul, mindnek 250 forint kilója, ez egyébként a piacon az átlagos ár. Majd újabb ritkaságot pillanthatunk meg, egy asztalon zöld dinnye ékeskedik 700 forintért. Kérdésünkre a kedves idős hölgy elmondja, manapság már sokkal kevesebben főzik be, mint régebben.

Az uborka 250–350, a paradicsom általában 380 forint, a paprika ára igen változatos, fajtától függően 250-től akár 500 forintig felkúszhat. A répa 250–350 forint, „k”-betűsök (káposzta, karfiol, karalábé) nagyobb bőségben még csak most következnek, de már kaphatóak 300 forintos ár körül.

A krumpli 150–250 forint körül mozog, a hagyma 250, a fokhagyma darabja 80–100 forint. A körte ára 400 forint átlagosan.

A nyárt felidézően néhány árusnál még kapható csöves kukorica 80 forintért, és görögdinnye is, de már csak Olaszországból, 300 forintot fizet érte kilónként, akinek Lőrinc nap után erre támad kedve.

- Potyók Izabella -


[related-post post_id="3969830"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!