Debrecen hírei

2018.08.27. 14:13

Új kábítószerek, más tünetek

Debrecen - A szakember szerint a tudatmódosítók leginkább a gyerekeket veszélyeztetik.

Debrecen - A szakember szerint a tudatmódosítók leginkább a gyerekeket veszélyeztetik.

A kábítószer-függőség ellen igazán hatékonyan az iskolákban, neveléssel lehet küzdeni. Az elsősorban veszélyeztetett korosztályok a világ iránt kíváncsi gyerekek közül kerülnek ki. Amennyiben ők nem kapnak megfelelő segítséget, akár függővé is válhatnak – hívta fel a pedagógusok figyelmét dr. Papp Csaba, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke a Simonffy utcai Ifjúsági Házban, ahol az iskolai prevencióról tartottak konferenciát. Kiemelte, gyakran nem könnyű felismerni a drogos gyerekeket, mert a körülbelül 4 éve megjelent új dizájnerdrogok más tüneteket is kiválthatnak, mint elődeik.

Kábítószerekkel közepesen „fertőzve”

A Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke a konferencia kapcsán elmondta: tapasztalatai szerint a mai gyerekek nagy része, amikor délután hazaér az iskolából, elvonul a számítógép elé. Arra a szülői kérdésre, hogy mi történt az iskolában, többnyire azt válaszolják, hogy semmi. Jobb esetben mindössze két mondatban fogalmaznak. Vagyis elsősorban a pedagógusok felelőssége, hogy felismerjék, ha függőségi probléma alakul ki az osztályukban. Ehhez képest a tanárok többsége fél a drogoktól. Viszont szerencsére nyitottak a probléma megoldására – ismertette Papp Csaba. A szakember szerint ezzel együtt a szülő is rájöhet arra, ha nem stimmel valami.

A drogozás legjellemzőbb tünete ugyanis a jellembeli változás. A nagyon nyugodt, csendes gyerek kábítószer hatására például hirtelen bátorrá, merésszé válik. De olyan is akad, aki lelassul”

– ismertette.

Tablettás bor helyett is

Papp Csaba kijelentette: kábítószerek szempontjából Magyarország szerencsére inkább csak tranzitország, vagyis nem mi vagyunk a fő felvevő piac. Debrecen közepesen „fertőzött” ebben a tekintetben. Ez azért is jó eredménynek tekinthető, mert csak a Debreceni Egyetemen 30 ezer diák tanul, jelentős részük közvetlen szülői kontroll nélkül.

Arra a kérdésünkre, hogy az egyes kábítószerek mely társadalmi csoportokat érintik, Papp Csaba azt válaszolta, hogy az önbevallásos kérdőívek alapján kemény drogokat és marihuánát – azok magas ára miatt – elsősorban a jobb anyagi helyzetben lévők fogyasztanak. Az olcsó, néhány száz forintba kerülő, sokszor a háztartási boltokban is kapható anyagokból kotyvasztott dizájnerdrogokat főleg a kispénzűek használják. A hajléktalanok jelentős része is ma már nem tablettás borral, hanem ilyenekkel él. Ezekre nagyon hamar rá lehet szokni. Azok, akik így járnak, szinte mindent képesek az „anyagért” megtenni, néha még a saját családjuktól is lopnak – fogalmazott a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum társadalmi elnöke.

Az alkohol is támad

Kiderült, hogy Magyarországon a drogokat kipróbálók aránya a huszonévesek körében a legmagasabb. Az efölötti korosztályok körében viszont nagyon lecsökken a „kóstolók” száma. Ezzel szemben az alkoholt fogyasztók aránya még a 30-asok esetében is gyarapszik, és abban később nem következik be visszaesés.

– Ezért szerintem nálunk az alkohol ellen sokkal inkább szükséges küzdeni, mint a drog ellen. Azt kérem azoktól a családoktól, ahol egyik vagy másik előfordul, hogy kérjenek segítséget, mert ez nem olyan probléma, amit egyedül meg lehet oldani. Segíteni kell, amihez komoly hálózat áll rendelkezésre – hangsúlyozta a KEF társadalmi elnöke.

A szőnyeg alá söpörnék a problémákat

Berényi András, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke szerint sok fiatalt az sodor mostanában a kábítószerek felé, hogy nem tudják értelmesen eltölteni a szabadidejüket, sok család szétesett, és hiányzik a támogató baráti kör. Úgy vélte, hogy a szakembereknek olyan programokat kell biztosítaniuk, amelyekkel ezeket legalább részben pótolni tudják.

A KEF szakmai elnöke úgy vélte, komoly gond, hogy egyes iskolákban igyekeznek eltitkolni azt, amikor valakit, valakiket drogozáson érnek. Ezeknek pedig úgyis híre megy.

Az elhallgatás az egyik legnagyobb probléma. Amiről nem beszélünk, az ellen nem is tudunk tenni”

– hangsúlyozta Berényi András.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!