Debrecen hírei

2018.08.18. 20:00

Múltidéző forgatag az Ifiház udvarán

Debrecen - A magyar hagyományokat ápolták a történelmi játszótéren.

Debrecen - A magyar hagyományokat ápolták a történelmi játszótéren.

Visszaforgatták az idő kerekét szombat délután a Debreceni Ifjúsági Ház udvarán, ahol a Debreceni Virágkarneváli Hét kísérőprogramjaként Magyar Udvar – Történelmi Játszótér néven elevenedtek meg különböző történelmi korok.

Őrizni, ápolni

– Úgy éreztük, hogy valamilyen módon nekünk is érdemes bekapcsolódni a virágkarneváli rendezvényekbe. Próbáltunk egy olyan udvart létrehozni, amelynek szimbolikus jelentése van, hiszen valamikor a királyi udvarokban zajlottak a kulturális események. Sőt, a Kárpát-medencére is tekinthetünk úgy, mint egy jó nagy udvar – mondta el a Napló érdeklődésére Halász D. János, a Debreceni Ifjúsági Ház ügyvezetője. Hozzátette, a rendezvényen nemcsak debreceni és környékbeli kulturális csoportok bemutatkozására adott lehetőséget, hanem például Gyergyószárhegy néptáncát és népzenéjét is megismerhették a résztvevők. – Külön öröm, hogy Böjte Csaba testvér gyermekotthonából is eljött harmincöt gyermek – fűzte hozzá.

Az esemény célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyarok kulturális értékeire és történelmére. Az Ifiház udvarán kialakított „játszótéren” a gyermekek kézműves foglalkozásokon, ügyességi játékokban, íjászaton és bajvívásban is részt vehettek, valamint sokak örömére solymász bemutató is volt.

A programokat színpadi fellépések is kísérték, az udvaron álló „virágfa” pedig szó szerint színesítette a rendezvényt: ezt ugyanis tarka esernyőkkel díszítették fel. A programot stílusosan a Rocksuli zárta, egy hamisítatlan magyar rockkoncerttel.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!