Debrecen hírei

2018.08.29. 12:39

Illegális szemét, gyomok terjedését panaszolják

Debrecen - Az önkormányzat zöldterületi osztálya nem kapott bejelentést.

Debrecen - Az önkormányzat zöldterületi osztálya nem kapott bejelentést.

Panasszal fordultak a Naplóhoz a Gáspár György-kerti lakók azt sérelmezve, hogy „rengeteg az illegális szemétlerakás, főleg a Salakos és a Kelence utca környékén”. Szerintük ennek a helynek sajnos nincs gazdája, a hatóságok is tehetetlenek.

A levélírók állítják, hogy az illetékesek olykor hónapokig nem viszik el a szemetet, a bűz olyankor elviselhetetlen, és kóbor kutyák szakítják ki a zsákokat. Mindemellett – mint észrevételezték – „a parlagfüvet sem szokták irtani”. A fentiekkel kapcsolatban megkérdeztük a Nyírerdő Zrt.-t is. A társaság válasza szerint a Salakos utca mellett két erdőrészlet van a debreceni erdészetének vagyonkezelésében. Kollégáik sajnos szinte naponta szembesülnek azzal, hogy vannak, akik illegális hulladékot helyeznek el ezen a területen.

Önkéntesek is szedik

– A szemétlerakást külön nem ellenőrizzük, de a munkavégzésünk során – kiegészítő feladatként – erre is figyelemmel vagyunk. Büntetés kiszabására nincs jogkörünk. Az erdészet önkéntesekkel, valamint közfoglalkoztatottakkal heti rendszerességgel szedi össze ezen a területen az erdőben hagyott szemetet, amit hulladéklerakóba szállítanak – tájékoztatott dr. Pusztai Virág, a zrt. debreceni megbízott igazgatója.

Megtudtuk azt is, hogy a Kelence utca és az azzal szomszédos terület nincs a debreceni erdészet vagyonkezelésében, ám az erdészet által kezelt területen, köztük a Salakos utca környékén rendszeresen irtják a parlagfüvet. A gyomnövény fejlődése miatt azonban többször kell visszatérni minden területre. Ezen a szakaszon a napokra ütemezték a következő kaszálást.

Konténerbe gyűjtik

A lakók által szóvá tett problémát jeleztük a polgármesteri hivatalnak is, ahonnan a következő választ kaptuk: Debrecen–Domboson a Kelence utcában, a Kondoros-csatorna mellett, továbbá a Gáspár György-kertben a Mézeshuszár utcával szemben és a Salakos utcában folyamatosan tapasztalható az illegális hulladék elhelyezése, azonban az utóbbi időszakban a lakosság részéről bejelentés a hivatalhoz nem érkezett.

Az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően a Debreceni Közterületi Felügyelet és a debreceni polgármesteri hivatala zöldterületi osztálya a hulladékkal terhelt – közterületi – gócpontokat ütemterv szerint ellenőrzi, és gondoskodik a hulladék elszállításáról a Dehusz Nonprofit Kft. révén. Debrecen–Domboson a Kelence utcában képződött illegális hulladékot a társaság konténerbe gyűjti, míg a Gáspár György-kertben tehergépkocsival szedik össze a szemetet.

A Gáspár György-kert területéről parlagfűvel kapcsolatos panasz, lakossági jelzés idén a zöldterületi osztályhoz nem érkezett. A Dehusz éves ütemtervében szerepel a dombosi bekötőút kaszálása mintegy 22,6 ezer négyzetméteres területen.

HBN


Kaszáltatás: ha indokolt

A Gáspár György-kertben az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokon a parlagfűvel és egyéb gyommal fertőzött területek ellenőrzése ütemterv szerint történik.

Indokolt esetben kaszálást – az önkormányzat külön megrendelése esetén – végez a Dehusz Nonprofit Kft. Illegális hulladék elhelyezésének észlelése, valamint parlagfűfertőzés esetén lakossági bejelentés tehető a hivatal zöldterületi osztályán a [email protected] email-címen, valamint munkaidőben az 52/511-530 telefonszámon – tájékoztatott az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!