Debrecen hírei

2018.08.23. 19:07

Fiatalok is adakoznak a kisebbeknek

Debrecen - Nem mindegy, milyen tanszerek segítik a gyerekeket.

Debrecen - Nem mindegy, milyen tanszerek segítik a gyerekeket.

  • A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) idén is tanszergyűjtésbe kezdett, hogy segítse a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek beiskoláztatását. Sok család semmilyen tanévkezdési támogatásban nem részesül, így a helyzetük igen nehéz, mert gyermeküket egyedül nevelik, vagy közfoglalkoztatásban dolgoznak. Nekik nagy segítséget jelent a szeretetszolgálat támogatása.
  • A cívisvárosban több helyszínen is folytatódik a gyűjtődobozok kihelyezése; áruházakban, az állatkertben, az uszodában és a jégcsarnokban is találkozhatunk velük. A kezdeményezés országos szintű, és mintegy 20 helyen várják a felesleges, de használható tárgyakat.
  • A hét éve kezdeményezett programban először több mint 700 iskolatáskát sikerült gyűjteni, ezúttal pedig azt remélik, hogy ez a szám 1500-ra nő majd – mondta el a Napló érdeklődésére Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkésze.

    Sok család semmilyen tanévkezdési támogatásban nem részesül, így a helyzetük igen nehéz, mert gyermeküket egyedül nevelik, vagy közfoglalkoztatásban dolgoznak. Az ő számukra nagy segítséget jelent a szeretetszolgálat támogatása.

    Növelni az érzékenységüket

    Debrecenben több helyszínen is helyeznek ki gyűjtődobozokat, melyekkel áruházakban, az állatkertben, az uszodában és a jégcsarnokban is találkozhatunk. A kezdeményezés országos szintű, és csaknem 22 gyűjtőponton várják a még használható, feleslegessé vált tárgyakat.

    – Fontosnak tartjuk a kampányszerű gyűjtést, mert ez közös felhívás és összefogás, amelyben mindig nagy erő lakozik. Szintén fontos, hogy a gyerekek és diákok szociális érzékenységét növeljük azzal, hogy nem dobják ki a nem használt iskolás tárgyaikat, hanem továbbadják. Egyfajta újrahasznosítás ez, amely szintén lényeges szempont a gyermekek nevelésében. A szülő ezzel is ráneveli a gyermekét arra, hogy kímélje a környezetét, és inkább adja tovább a használati tárgyait olyan kisgyereknek, akinek nagy szüksége van rá – folytatta a lelkész.

    Adományozás a határokon túl is lesz, s ez a gesztus az összetartozást erősíti. Kapnak csomagot a Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken is.

    Ne sérüljön a büszkeségük

    Az adományokat az egyházak, családsegítők és iskolák a rászorulók között szétosztják. Az a cél, hogy mások életét is szebbé, gazdagabbá tudják tenni. Hiszen egy gyermeket igenis meghatároz az, hogy milyen táskával indul iskolába, vagy milyen tanszere van, amikor kipakolja az asztalra. Az ő kis önérzetük és büszkeségük sérülhet ilyenkor. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több a fiatal adakozó is. A lelkész elmondása szerint a legutóbbi bevásárlóközponti gyűjtésen nagy számban vettek részt a 20 és 30 év közötti szülők. GYT


    Telefonálással is segíthetnek

    Az adományok leadhatók a Füvészkert utca 4. és a Leány utca 2. alatt.

    Aki pénzzel segítene, megteheti a 1358-as adományvonalon. Egy hívás 250 forintos támogatást jelent.

    További információ:

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!