Debrecen hírei

2018.08.30. 19:25

360 fokos videó: Visszatért Debrecenbe a nevezetes Biblia

Debrecen - Hét hónap után visszakerült a helyére a 16. századi Szentírás-példány.

Debrecen - Hét hónap után visszakerült a helyére a 16. századi Szentírás-példány.

Debrecenbe látogatott dr. Gabriel de Montmollin, a Reformáció Nemzetközi Múzeumának igazgatója, aki visszahozta azt a 16. századi Bibliát, melyet a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára adott kölcsön a genfi múzeumnak a reformáció 500. évében, a hitújítás magyarországi jelentőségét bemutatva.

Méltán híres

A Biblia egyszerre utal a 16. századi reformáció magyarországi elterjedésére és a magyar–genfi kapcsolatokra is. A könyvritkaság igazi kuriózum, ugyanis Genfben mindeddig nem volt jelen tárgyi emléke a magyar reformációnak. Ez a Biblia egy olyan ószövetségi Szentírás-példány, mely Robert Estienne, a későbbi neves genfi könyvkiadó párizsi nyomdájában készült, amely egy genfi diák és a debreceni prédikátor, Szikszai Hellopoeus Bálint tulajdonában volt. A Debreceni Református Kollégium gyűjteményi igazgatója, Gáborjáni Szabó Botond a jeles esemény után a hirek360.hu-nak elárulta, nem ez volt az utolsó együttműködés a genfi múzeummal.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a genfi múzeum igazgatójának egy emlékérmet és a reformáció legfontosabb eseményeit bemutató könyvet adott át ajándékba.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!