Debrecen hírei

2018.07.16. 17:55

Népszerűbb lett magyarul tanulni a Debreceni Nyári Egyetemen

Debrecen - 37 ország, 183 diákja ismerkedik a magyar nyelvvel és kultúrával a hétfőn kezdődött Debreceni Nyári Egyetemen.

Debrecen - 37 ország, 183 diákja ismerkedik a magyar nyelvvel és kultúrával a hétfőn kezdődött Debreceni Nyári Egyetemen.

A 91. ilyen tanfolyamra legnagyobb számban (20-an) kínaiak érkeztek, de sokan jönnek Lengyelországból és az Egyesült Államokból is. Olyan számunkra egzotikus országokból is lesznek hallgatók a következő egy hónap során mint például Angola, Peru és Szaúd-Arábia.

Szórakozásra is marad idejük

A résztvevők a sok tanulás mellett kirándulnak például Hortobágyra, Egerbe, Tokajba, Mezőkövesdre, valamint a szolnoki Reptáriumot (repülőmúzeumot) és a Söráriumot (interaktív sörmúzeumot) is megtekinthetik. A kedd esték ezúttal is a folklór jegyében telnek: a diákok egy adott tájegység tipikus ételét kapják vacsorára, majd ottani népdalokkal, táncokkal ismerkednek. Péntek esténként további gasztroprogramok és kvízek várják őket. Utóbbi keretében kiderül, hogy ki tud többet Magyarországról.

Emellett lesz Debrecent és a környéket bemutató éjszakai városnézés, biciklitúra, illetve a magyar konyha technikáit is elleshetik a főzés iránt érdeklődők. Azok akik a kiejtésüket akarják csiszolni, hetente egyszer fonetikai órán vehetnek részt. Az irodalmi klubban a magasabb szinten lévő nyelvtanulók a magyar vers és próza gyöngyszemeivel ismerkedhetnek.

Nemzetpolitikai és városi szempontok

A Nyári Egyetem megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón Csernoch László, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy a magyar történelem és nyelv olyan szépségeket rejt, amikkel nem lehet eleget foglalkozni, ezekből rengeteget lehet tanulni. – A magyar nyelv olyan csodálatos kincs amelyet őriznünk kell – jelentette ki.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere úgy vélte, hogy a nyári egyetem kultúrdiplomáciai misszió is. Mind nemzetpolitikai, mind a város szempontjából fontos, hogy milyen kép alakul ki rólunk.

Csontos Pál, a Debreceni Nyári Egyetem tanulmányi igazgatója arról számolt be, hogy a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara ösztöndíjat hozott létre, melyet egy olyan külföldi egyetemi oktató, vagy kutató kap meg, aki a magyar nyelvvel és kultúrával már eddig is kapcsolatban állt. Az ösztöndíj a díjazottnak lehetővé teszi, hogy ingyen vegyen részt a rendezvénysorozaton. Az idei nyertes Törökországból érkezik.

Közepesen ismert nyelv lett a magyar

Nádor Orsolya, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete MID Szakosztályának vezetője kiemelte, hogy a legtöbben azt gondolják a magyarról, hogy ez egy olyan kis nyelv, amelyet rajtunk kívül senki nem tanul. Ez pedig nem így van. Kárpátalján például a magyart csaknem 10 ezer ukrán anyanyelvű felnőtt igyekszik elsajátítani és több mint 2 ezer gyerek tanulja választható második nyelvként az iskolában. – Ezzel hirtelen a közepesen ismert és tanított nyelvek kategóriájába kerültünk – ismertette.

Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója elmondta: idén az ösztöndíjas nyári egyetemi hallgatóik száma megközelíti a 100-at. Újdonság, hogy Kelet-Európából szokatlanul sokan, több mint 50-en jönnek. A legfiatalabb résztvevő 10, a legidősebb 79 éves.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!