Debrecen hírei

2018.07.09. 16:53

Felújítják az Egyetem téri szökőkutat

Debrecen - A sövényeket, a füves részeket és a szökőkutat is rendbe akarják hozni a tudományok palotájánál.

Debrecen - A sövényeket, a füves részeket és a szökőkutat is rendbe akarják hozni a tudományok palotájánál.

Aki mostanában sétál a Debreceni Egyetem központi épülete előtt, sajnos azt is láthatja, hogy időnként mintha nem lenne gazdája a területnek. A kis, belső sövényekből például több bokor hiányzik, ritkás, a kiszáradás jeleit mutatja. A szökőkút szintén koszos, elhasznált. Az Egyetem téren valamikor sok turista sétált, esküvői fotók készültek, ma viszont nem mindig megörökítésre méltóak a körülmények.

Több évig tartó felújítás

Az Egyetem tér turisztikai és városképi szempontból is kiemelt fontosságú, meghatározó pont. Az önkormányzat szándéka ezért az, hogy az egyetem főépülete előtti, a franciakertek mintájára létesített park is mielőbb teljesen megújuljon – közölte kérdésünkre a fenntartó debreceni polgármesteri hivatal. Kifejtették: a tér általános parkfenntartási feladatai mellett az önkormányzat több év alatt, lépcsőzetesen megvalósuló rekonstrukciót hajt végre. Ennek keretében fokozatosan kerül majd sor a parkot alkotó, egyes elemek megújítására.

Erőteljesebb sövény nyírás

A tervezett fejlesztés a burkolatok és a szökőkút teljes megújítását, a cserjék és a talajtakaró növények ültetését, gyep- és sövényrekonstrukciót foglal magában. A park megújulásának első üteme 2014 végén vette kezdetét, mely során az elöregedett, részben hiányos malonyai tuják helyett 20 darab koros, kúp tiszafát ültettek. A következő évben ezeket vízzel ellátó öntözőrendszert alakítottak ki.

Az Egyetem téri padokat rendszeres időközönként javítják, felújítják. A szórt kavicsos felületekre tavaly világos színű új kavicsot hordtak. A magas gyertyán sövény nyírását évente egyszer, augusztus 20. előtt végzi az AKSD Kft. Idén a város főkertészének kérésére a sövényt oldalról fogják megnyírni, megigazítani. A főépületre való rálátás biztosítása érdekében az erőteljesebb – 2 és fél méter magasra való – visszavágását jövőre tervezték be az Egyetem sugárút felőli oldalra.

Színvonalas megjelenés

A jelenleg csak időszakosan működő szökőkúttal kapcsolatban a polgármesteri hivatal azt közölte, hogy a tér rekonstrukciójának következő lépéseként annak teljes felújítását, színvonalasabbá, energiatakarékosabbá tételét tervezik. Ennek során olyan problémákat kell megoldani, mint hogy a medencetér betonfelülete porózus, repedezett. A 140 darab fúvóka elhasználódott. Szükségessé vált a több mint 40 éves gépészeti rendszer modernizálása. A felső medence ürítőcsatornáját újra kellene építeni. Össze kellene kötni a felső és az alsó medencéket. Új világítás megvalósítása is a tervek részét képezi.

A több éves bontásban megvalósuló szökőkút-rekonstrukció költsége – a 2017-ben végzett felmérés és árajánlat alapján – nagyságrendileg 25 millió forint lenne. Ezen munkák várhatóan még idén elkezdődnek – ismertette a debreceni polgármesteri hivatal.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!