Debrecen hírei

2018.07.20. 08:52

Éjszakai járatok: megosztották a tesztüzem eddigi tapasztalatait

Debrecen - A legnagyobb igény az 1 és 2 óra közötti időszakban mutatkozik az éjszakai járatok iránt.

Debrecen - A legnagyobb igény az 1 és 2 óra közötti időszakban mutatkozik az éjszakai járatok iránt.

  • A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület és a DKV is úgy látja, van igény az éjszakai buszokra, hiszen a nyári tesztüzemben eddig mindegyik járaton voltak utasok. Előfordult, hogy egyedül utazott valaki, de akadt, hogy húszan is voltak a buszon. Az utasok jellemzően a belvárosból a külső városrészek felé közlekedtek.
  • Az utazók körülbelül 20 százaléka vette igénybe jeggyel a járatokat, a többi utas túlnyomó részben tanulóbérlettel, de volt olyan nap, amelyen díjmentes utazásra jogosító okmánnyal szálltak fel többségben az éjszakai járatokra. Az mindenképpen látszik, hogy az utazásra a legnagyobb igény az 1 és 2 óra közötti időszakban mutatkozik.
  • A DKV-nál úgy vélekednek, hogy a két hétvége utazásszámából még nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni. Volt olyan járat, amelyen az első hét péntekjén és a második hét szombatján volt magasabb, 10 feletti az utasszám.
  • Két hétvége tapasztalata mutatja, hogy van igény ezekre a járatokra, ám újabbakra egyelőre nincs lehetőség. Ez derül ki a DKV-tól és a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesülettől (Derke) kapott válaszokból, amelyeket a Napló éjszakai buszjáratok közlekedésének tapasztalatai iránt érdeklődő kérdéseire válaszoltak.

    A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület és a DKV is úgy látja, van igény az éjszakai buszokra, hiszen mindegyik járaton voltak utasok. Előfordult, hogy egyedül utazott valaki, de arra is adódott példa, hogy húszan is voltak a buszon. Az utasok jellemzően a belvárosból a külső városrészek felé közlekedtek.

    Főként kora hajnalban

    Az utazók körülbelül 20 százaléka vette igénybe jeggyel a járatokat, a többi utas túlnyomó részben tanuló bérlettel, de volt olyan nap, ahol díjmentes utazásra jogosító okmánnyal szálltak fel többségben az éjszakai járatokra.

    A Derke az egyes járatok kihasználtságából még nem szeretne messzemenő következtetéseket levonni. Ehhez jelenleg kevés az adat, nem látják a tendenciákat, valamint a két hétvége napjainak (péntek és szombat) ugyanazon járatai között nagyobb eltérések is voltak.

    Az viszont mindenképpen látszik, hogy az utazásra a legnagyobb igény az 1 és 2 óra közötti időszakban mutatkozik.

    Többre számítanak

    A DKV is úgy véli, hogy a két hétvége utazásszámából még nem lehet hosszútávú következtetéseket levonni. Volt olyan járat, amelyen az első hét péntekjén és a második hét szombatján volt magasabb, 10 feletti az utasszám.

    Ahogy az utazóközönség megismeri a járatokat, a következő hétvégéken a Derke mindenképpen több utasra számít. A tesztidőszak kommunikációját aktívan folytatják a Campus Fesztivál után is. A fesztivált követő hétvége már a harmadik éjszakai buszjáratos hétvége lesz.

    A DKV egyelőre nem tudja megmondani, hogy hányan veszik majd igénybe az éjszakai buszjáratokat. Arról, hogy a jövőben kell-e esetleg más irányokat is megcélozni, a Derke kifejtette, hogy a szervezési kötöttségek (a szolgálati járatok fix útvonala) miatt a kísérleti időszakban nem volt mód szélesebb területet lefedni éjszakai járatokkal. Az újabb területek bevonására vonatkozó igények már korábban is felvetődtek.

    Pályázati forrásból

    A hozzájuk érkezett észrevételeket figyelemmel kísérik, ezek alapján teszik majd meg a végleges éjszakai vonalhálózat kialakítására vonatkozó javaslatukat.

    A tesztjelleggel elindított éjszakai járatok a már meglévő szolgálati járatok útvonalára és indulási idejeire épülnek”

    – ezt már a DKV válaszolta az esetleges járatbővítés iránt érdeklődő kérdésünkre.

    Majd azzal folytatta, hogy a Derke pályázati forrásból finanszírozza a közlekedtetésből eredő többletköltséget, úgymint a szolgálati járatokhoz képest az útvonal eltérést, a jegyellenőrök és a biztonsági őrök költségét.

    Jelenleg a szolgálati járatok útvonalán kívül nem tudnak más vonalon közlekedtetni éjszakai járatot.

    OCS, KZS


    [related-post post_id="3923839"]

    [related-post post_id="3918285"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!