Debrecen hírei

2018.07.27. 16:26

Egyszerre ősi és nagyon modern

Debrecen - Szívügyük a pásztorkultúrához kapcsolódó, kihalófélben levő szakmák tanítása.

Debrecen - Szívügyük a pásztorkultúrához kapcsolódó, kihalófélben levő szakmák tanítása.

Népi kézműves szaktáborok helyszíne volt nemrégiben a Népi Mesterségek Háza. Június elején a szarumegmunkálás, július első napjaiban a nemezművészet volt a kínált téma.

Fűszertartó, ivótülök

– A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a nyári hónapokban alkotóházában elmélyült munkára tud lehetőséget adni tagjainak és a népi kézművesség iránt érdeklődőknek. Országosan elismert szakemberek meghívásával, vonzó programmal szerveztük meg ebben az évben is nyári táborainkat – kezdte összegzését Hubert Erzsébet, az egyesület elnöke. – Mi, „a Hortobágy mellyékén” élők kötelességünknek érezzük olyan kihalófélben levő, örökség szakmák tanítását, amelyek a pásztorkultúrával kapcsolatosak, és amelyeket másutt nem ismerhetnek meg az érdeklődők. A szarumegmunkálás titkaiba való beavatásra a még 2017-ben indított tehetséggondozó programot valósítottuk meg, ezt a témát folytattuk a nyári táborban is – tette hozzá.

A Hatvan utcai alkotóházban megrendezett kurzuson részt vettek az évközi tanfolyamból szervezett Debreceni Lükő Gábor Alkotócsoport tagjai és a BSZC Nádudvari Szakközépiskola fafaragó és bőrműves évfolyamának növendékei. Minden táboros két tárgyat készített: egy modern fűszertartót és hagyományos ivótülköt. A tábor művészeti vezetője az egyesület tagja, Kovács Zoltán csont- és szarufaragó népi iparművész, a népművészet mestere volt.

Az egyik legnépszerűbb

A nemezművészet ma az egyik legnépszerűbb népi kismesterség, amely egyszerre ősi és rendkívül modern is. E két állítást bizonyította az a sokféle tárgy, amelyet az ország több településéről érkezett alkotók hoztak létre – derült ki Hubert Erzsébet tájékoztatásából. Az előző évben hagyományos nemezművészeti darabok készültek, faliszőnyegek, lábbelik; 2018-ban játékok, öltözetkiegészítők, lámpabúra született az alkotók keze munkája nyomán.

– Egyesületünk négy tagja mellé még nyolc elkötelezett nemezes csatlakozott. Minden résztvevő haladó szinten műveli a mesterséget, de hívtak vendég előadókat is: Vetró Mihály hajdúszoboszlói szakoktatót és Bors Franciska szegedi alkotót – részletezte az elnök. A „táborozók” Hajdúnánásról, Hajdúsámsonból, Budapestről és Debrecenből érkeztek, a munkát Dobosné Hajdu Anikó mellett Berényiné Szabados Éva és Berencsi Erika irányította.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!