Debrecen hírei

2018.06.25. 07:45

Újabb gyorsforgalmi a láthatáron

Debrecen - Nagy szükség lenne a Debrecen-Szeged közötti gyorsforgalmi útra, gyorsítaná az észak-déli irányú közlekedést.

Debrecen - Nagy szükség lenne a Debrecen-Szeged közötti gyorsforgalmi útra, gyorsítaná az észak-déli irányú közlekedést.

Tervezik, de még nincs belátható időn belül a Debrecen és Szeged közötti 2x2 sávos gyorsforgalmi út építése. Mi több, a fejlesztés egyelőre a tervezés tervezésénél tart, ami azt jelenti, hogy elhatározták az út megépítését – derül ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szóvivőjének, Kiss Boglárkának a Naplónak a gyorsforgalmi út építésével kapcsolatos kérdéseire adott válaszaiból.

– A szakmai felügyeletet ellátó minisztérium elrendelése alapján a NIF közbeszerzési eljárást folytatott le a Debrecen-Békéscsaba és a Békéscsaba-Szeged gyorsforgalmi úti összeköttetés tanulmányterv, környezeti hatásvizsgálat elkészítése, valamint a hatósági engedélyek megszerzés közreműködés ügyében.

Az eljárás eredményes volt, a tervezési szerződéseket ez év májusában aláírták. Az előkészítési, tervezési feladatok tervezett befejezése a jövő év novemberében várható”

– tájékoztatott Kiss Boglárka.

A szóvivő hozzátette: a tanulmányterv elkészítése során több nyomvonalváltozatra is javaslatot kell tenni. Ezek közül a későbbiekben, a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével lehet kiválasztani a legkedvezőbb, továbbtervezésre is alkalmas nyomvonalat.

Sztráda? Autóút? Főút?

– A tanulmánytervben a várható forgalomnagyságok vizsgálata keretében arra is ki kell térni, hogy a tervezett útszakaszt teljesen új nyomvonalon kell-e megépíteni, vagy bizonyos szakaszon elegendő lehet a meglévő 47. számú főút 2x2 sávra bővítése. Javaslatot kell tenni egy esetleges ütemezett megvalósításra. Ez azt jelenti, hogy az első ütemben 2x1 sáv, majd később, a második ütemben azt 2x2 sávra bővítenék. A forgalmi vizsgálatnak, az előre becsült forgalomnagyság alapján kell választ adni arra is, hogy az útszakaszt milyen útkategóriába sorolva gazdaságos megvalósítani.

Ez lehet autópálya, autóút esetleg 2x2 sávos főút”

– részletezte Kiss Boglárka.

A sajtószóvivő arról is tájékoztatott, hogy a projekt elrendelése a 47-es főút Szeged-Debrecen közötti szakaszának 2x2 sávos úttá történő fejlesztésének kizárólag az előkészítésére, tanulmányterv, környezeti hatásvizsgálat elkészítésére vonatkozik. További feladatok elvégzése, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, a területszerzések elindítása, majd a kivitelezés megkezdése kormánydöntést és forrásbiztosítást követően kezdhető meg.

KZS


[related-post post_id="3761057"]

[related-post post_id="3890662"]

[related-post post_id="3883102"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!